zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa z pokrzywy

| 3 komentarzy

Zupa ta już od dawna chodziła mi po głowie. Właściwie to od bardzo dawna bo od kilku lat. Ale zawsze był problem z główną bohaterką czyli pokrzywą. A to była już za stara, a to rosła w nieciekawym miejscu (np. blisko drogi), a to w ogóle jej nie było, a jeśli była to nie miałam w co jej nazbierać.W końcu się udało: znalazłam idealne miejsce, miałam ze sobą torebkę , a co do wielkości…to miałam wątpliwości czy nie jest już zbyt wyrośnięta (bo najsmaczniejsza zupa jest z młodziutkiej pokrzywy) ale zaryzykowałam i było ok. Zupka wyszła pyszna, delikatna ( i w cale nie piekła w język:)), ale zanim podam przepis, napiszę parę zdań na temat tej cennej rośliny uznawanej przez wielu jedynie za uciążliwe zielsko…

Odkąd dowiedziałam się  o właściwościach leczniczych pokrzywy, regularnie popijam herbatkę z jej suszonych liści (do nabycia w sklepach zielarskich lub aptekach). A jakie to właściwości? Pokrzywa przede wszystkim oczyszcza organizm ( m.in. ze złogów kwasu moczowego), poprawia pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwinfekcyjnie i przeciwanemicznie, poprawia przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych. Poparzenie pokrzywą kończyn pomaga w reumatyzmie i artretyźmie.

Nalewka z pokrzywy użyta na pół z zielem nasturcji jest skutecznym środkiem odżywczym dla cebulek włosa, leczy łojotok i łupież.

Ale pokrzywa to nie tylko herbatki i nalewki. Roślina ta doskonale się sprawdza jako składnik wielu wiosennych potraw, np. zup czy sałatek, gdyż zawiera dużo witamin (A,C,B2), karotenoidy, kwasy organiczne oraz wiele mikroelementów (wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, jod, krzem). Dziś przepis na zupę, ale w kolejce do wypróbowania czeka też wiosenna surówka z pokrzywą:

Składniki:

garść pokrzywy

pęczek rzodkiewki

szczypiorek

pomidor

kilka liści mniszka lekarskiego

Zupa z pokrzywy

2-3 spore garście liści młodej pokrzywy (najlepiej szczytowych)

2 marchewki

1 cebula

Kawałek korzenia selera

4 ziemniaki

2 ząbki czosnku

Łyżka masła lub oliwy

Gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

Śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Pokrzywę myjemy i zalewamy wrzątkiem. Młoda pokrzywa praktycznie nie parzy, ale dla pewności traktujemy ją gorąca wodą. Pozbawiamy ją wówczas również różnych drobnoustrojów. Kroimy i podsmażamy na maśle razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i przyprawami.

W garnku gotujemy pokrojone w kostkę warzywa, dodajmy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pokrzywę z patelni, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku. Zupę można zmiksować w blednerze. Ja zazwyczaj miksuje część warzyw, a część zostawiam, żeby czuć coś pod zębem. Smacznego!

3 Komentarze

  1. Świetna zupa ! :-)
    Czy można spytać skąd taka inspiracja ?

  2. Moja mama wiosną robi przepyszny napój z pokrzywy z kostkami lodu i miodem :)

  3. Ja się czaję na pokrzywę już od kilku lat, Ale też jak nie za stara, to jakiś inny urok (w zeszłym roku u moich Rodziców wyrosła pokrzywa fest – miałam ją do pasa). Mam prośbę, niech mi ktoś podpowie, które listki mleczu zbierać, bo co uzbieram, niby wygląda na młode, a i tak przy wstępnej konsumpcji okazuje się gorzkie :(

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.