zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tortille pszenne z buraczkowym nadzieniem

| 0 komentarzy

Nie mam ostatnio ochoty na pieczenie chleba. Kiedy za oknem wysoka temperatura, nie chce mi się odpalać piekarnika.  Ostatnio zwariowałam na punkcie tortilli. Być może dałam się ponieść modzie, na pewno chciałam wprowadzić coś nowego do mojej kuchni. Takie tortille, w które można zawijać co tylko dusza zapragnie stanowią ponadto oryginalny prowiant na piknik, wypad na działkę czy do lasu. Ponieważ dziś dzień wolny, a do tego noc świętojańska (idziemy wieczorem puszczać wianki i szukać kwiatu paproci) właśnie kończę przygotowywać porcję tortilli które zamierzam zabrać ze sobą…

Tortille można bez trudu znaleść w większości sklepów spożywczych. Kiedy jednak będziecie chcieli przeczytać ich skład na opakowaniu, przekonacie się że lista dodatków jest baardzo długa. A do ich zrobienia wystarczy jedynie: mąka, trochę tłuszczu i wody.

Tortille to płaskie placki z mąki kukurydzianej lub pszennej które są chyba najbardziej znanym, kulinarnym symbolem  Meksyku.

Pierwsze  były robione z mąki kukurydzianej już przez Azteków. Uważali oni, że kukurydza jest roślina świętą. Umieli przygotowywać kukurydziane tortille w charakterystyczny sposób. Moczyli i gotowali dojrzałe ziarna kukurydzy w wodzie wapiennej, dzięki temu rozpuszczała się twarda osłonka ziarna i łatwiej było potem ją zemleć. Ze zmiękczonych ziaren powstawała pasta. Wysuszona i zmielona tworzyła kukurydzianą mąkę. Idealny materiał na torillle. Dziś w Meksyku piecze się głównie tortille pszenno – kukurydziane, a bliżej granicy ze Stanami Zjednoczonymi wyłącznie pszenne *

Tortille nauczyłam się robić korzystając z przepisu zamieszczonego na Kwestii Smaku. Ja do swoich tortilli dodają jeszcze kurkumę, aby nadać im ładny, żółty kolor i odrobinę ziarnek czarnuszki, które oprócz ciekawego wyglądu dają również delikatny, oryginalny posmak.

Podstawowy przepis na tortille pszenne:

Składniki,  na 16 tortilli:

2 szklanki mąki pszennej  (1 szklanka może być o wyższym typie np. 1820)

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki smalcu (lub margaryny lub masłą)

2/3 szklanki gorącej wody

½ łyżeczki kurkumy

Łyżka czarnuszki

Smalec lub masło roztapiamy w gorącej wodzie. Przesiewamy przez sito do większej miski, wsypujemy sól, kurkumę i czarnuszczkę i dokładnie mieszamy. Następnie cienkim strumyczkiem wlewamy do mąki wodę z tłuszczem, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Z powstałego ciasta (powinne być miękkie i gładkie w dotyku) formujemy kulę i odstawiamy ją na około 1 godz. Z kuli formujemy wałek, który tniemy na 16 kawałków, z których lepimy kuleczki. Odstawimy je i przykrywamy ściereczką na około ½ godz.

Każda kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (wyjdą placki o około 18 cm średnicy, jeśli chcemy większe, wówczas powstałą pierwotnie kulę kroimy na mniej części). Każdy placek kładziemy ostrożnie na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażymy po 30 sekund z każdej strony. Układamy w stosik.

Farsz buraczkowy (właściwie jest to jedna z moich ulubionych sałatek z buraczkami, bo tak jak pisałam wcześniej, w tortille można zawinąć praktycznie wszystko):

2 średnie buraki (lub 1 większy)

1 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (lub 1 puszka)

2 ogórki małosolne lub kiszone

1 czerwona cebula

Ząbek czosnku (niekoniecznie)

Pęczek koperku

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

Sól, pieprz do smaku

Buraki gotujemy ze skórką do miękkości. Można je również upiec w piekarniku. Kiedy ostygną, kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki i cebulę. Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym ząbkiem czosnku i drobno pokrojonym koperkiem. Pokrojone warzywa, mieszamy z fasolą i sosem majonezowo- jogurtowym. Doprawimy do smaku.

Usmażone wcześniej tortille możemy wcześniej przykryć wilgotną ściereczką. Dzięki temu łatwiej będzie się w nie zawijać  farsz.

*  źródło: „Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska” kolekcja Rzeczypospolitej

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.