zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jesienne papryki z dynią i śliwkami

| 1 komentarz

Papryka. Najzdrowsza jest surowa (bomba witamin, szczególnie wit. C) Najsmaczniejsza zaś…  pieczona. Jest wtedy słodziutka i bardzo aromatyczna. Można ją użyć do sałatki, zrobić pyszną pastę lub zupę na którą przepis znajdziecie TUTAJ. Według mnie jest warzywem po prostu stworzonym do nadziewania. Wystarczy ściąć górę, wydrążyć pestki i tu mamy otwarte pole do popisu. Możemy ją nadziać czym tylko dusza zapragnie…

W moim domu królowała papryka nadziewana mięsem i ryżem. Była to taka ekskluzywna forma gołąbków. Ale papryka doskonale smakuje również z nadzieniem warzywnym, serowym lub warzywno-kaszowym . Ponieważ lubię eksperymenty w kuchni, postanowiłam zrobić farsz z aktualnie dostępnych, typowo jesiennych składników takich jak dynia i śliwki węgierki. Ponieważ ciąglę „choruję” na komosę ryżową, również ona pojawiła się w składzie mojego farszu. A śliwki znalazły się tam całkiem przypadkowo i przyznam że efekt  był całkiem ciekawy. Ale przejdźmy do rzeczy.

 

Składniki:

4 czerwone papryki o dość regularnych kształtach (takie które można postawić)

400 g dyni

1 cebula

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej czyli quinoa

6 kawałków suszonych pomidorów w oleju

Łyżka masła lub oleju

8-10 śliwek węgierek

Większa szczypta kurkumy

Szczypta zmielonego kuminu

Łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Sól, pieprz.

 

Papryki myjemy, obcinamy ich górną część i usuwamy pestki. Dynie kroimy w dość drobną kostkę, podobnie cebulę i śliwki. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na masełku lub oleju podsmażamy dynie i cebulę, po chwili dodajemy śliwki. Wszystko dusimy około 10 min, dodajemy wszystkie przyprawy oraz miód. Duszone warzywa mieszamy z quinoa, oraz pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami suszonymi. Tak powstały farsz wkładamy do papryk. Na wierzch możemy ułożyć plasterki mozarelli. Pieczemy w tem. 200 st C ok. godziny (aż  skórka na papryce będzie lekko brązowawa)

 

 

1 komentarz

  1. cudowne!
    wspaniale nadziane.
    takie jesienne. smakowite ;]

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.