zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa śliwkowa

| 3 komentarze

W dzieciństwie zupy owocowe budziły we mnie odrazę. Owoce w nich pływające nie wyglądały zbyt apetycznie. Do dzisiaj owoce preferuje raczej na surowo. Ta zupa jednak bardzo mnie zaintrygowała. Uwielbiam śliwki, robie z nich wiele potraw, często je do różnych dodaje ale zupa? Nigdy takiej nie próbowałam ani nawet o takowej nie słyszałam. A przepis znalazłam w najnowszym, wrześniowym numerze „Kuchni”, gdzie tak na marginesie znaleźć można kilka innych ciekawych przepisów na dania ze śliwkami…

Ponieważ zostało mi kilka śliwek przeznaczonych na powidła, postanowiłam spróbować. Efekt całkiem ciekawy, według mnie zupa pasuje jako dodatek do dań z drobiu, z dodatkiem kaszy, ryżu lub grzanek może stanowić ciekawe danie. Polecam spróbować.

Składniki:

500 g śliwek węgierek

1 litr bulionu drobiowego  (najlepiej samodzielnie ugotowanego)

3 goździki

2 łyżeczki brązowego cukru

½ łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki śmietany 18 lub 30%

 Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. Bulion zagotowujemy, wrzucamy śliwki i goździki, gotujemy około 20 min. Owoce przecedzamy, przecieramy przez sito (lub używamy blendera) i ponownie wrzucamy do wywaru. Doprawiamy cynamonem i (moim zdaniem nie koniecznie) brązowym cukrem. Gotujemy jeszcze 5 min. Możemy dodać śmietanę ( ja wole bez) a podawać możemy z grzankami.

Zupka ma bardzo ciekawy, lekko kwaskawy smak. Różni się tym od typowych zup owocowych, że jest bardziej wytrawna niż słodka. Polecam.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.