zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Dynia w dwóch odsłonach

| 1 komentarz

Pierwsza propozycja to zupa dyniowa z pomidorami. Zazwyczaj gotuję prostą  zupę z dyni na którą przepis, oraz kilka ciekawostek na temat tego wspaniałego warzywa znajdziecie TUTAJ. Dziś jednak miałam w zanadrzu jedne z ostatnich już w tym roku pomidorów z działki rodziców. Postanowiłam że swój żywot skończą w zupie. Miała być pomidorówka a wyszła dyniówka z włoskim akcentem, bo sporą dawką bazylii. Bardzo pyszna…

Zupa dyniowo – pomidorowa

½ kg dyni

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 pomidory obrane ze skórki lub ponad połowa pomidorów pelati z puszki

pęczek świeżej Bazyli

płaska łyżeczka słodkiej papryki

płaska łyżeczka kurkumy

Sól, pieprz

Łyżka masła.

Dynię obieramy ze skórki i kroimy na nie duże kawałki. W kostkę kroimy również obraną cebulę. Podsmażamy na patelni na masełku ok. 5 min. Zalewamy warzywa wodą lub bulionem (najlepiej ekologicznym), tak, żeby płyn zakrył jedynie warzywa. Gotujemy kolejne 5 – 10 min. Pod koniec dodajemy przyprawy i posiekaną bazylię.

W drugiej odsłonie dynia ukryta jest w puszystym miąższu bułeczek. Są bardzo proste i smaczne a smakują świetnie zarówno z powidłami śliwkowymi jak i zupą dyniową.

Bułeczki z dynią*

300 g utartej dyni

500 g mąki pszennej chlebowej najlepiej BIO

10 g  świeżych drożdży

300 ml  letniej wody

20 g cukru

500 g mąki pszennej

20 g masła

15 g soli

Drożdże rozrabiamy z cukrem i wodą. Mąkę mieszamy z solą i łączymy z masłem a następnie rozrobionymi drożdżami.  W malakserze wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy będzie gotowe, łączymy je delikatnie z utartą dynią. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę którą pozostawiamy w ciepłym  miejscu do wyrośnięcia (musi podwoić swą objętość). Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze kawałki z których formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonych papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jeszcze kilkanaście minut.  Można posypać prażonymi pestkami z dyni. Pieczemy w temp. 200 st w piekarniku do którego wstawiamy naczynko z wodą, około 35 min

* przepis na ciasto na bułeczki pochodzi z bloga Zielenina u mnie jednak są to bułeczki a nie paluchy a zamiast śliwek jest dynia.

 

 

 

 

 

1 komentarz

  1. skusiłabym się na takie bułeczki :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.