zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jajeczne kotleciki brokułowo – szpinakowe

| 2 komentarzy

Dziś coś z cyklu „nie marnuj jedzenia” lub jak kto woli „pogotowie ratunkowe na poweekendowe pustki w lodówce”. A morał z posta jest taki,  że nawet z pozornie nie pasujących do siebie składników zalegających w lodówce i skazanych  na wyrzucenie, można wyczarować coś zaskakująco pysznego. Dzięki temu mamy czyste sumienie że nic się w naszej kuchni nie marnuje, ale też wielką przyjemność z konsumowania . ..

Tak też było dziś u mnie. Co można zrobić z kawałka pożółkłego już, brokuła, zaczętej paczki mrożonego szpinaku i kilku jaj? Bardzo smaczne, zielone kotleciki. Nic prostszego.

Jajeczne kotleciki brokułowo – szpinakowe

6 jajek ugotowanych na twardo

1 jajko surowe

1 nieduży brokuł

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub

Garść liści świeżego szpinaku lun ¼ opakowania mrożonego

2 łyżki startego, żółtego sera (opcjonalnie)

Sól, pierz, ulubione przyprawy

Panierka z mielonych płatków owsianych

Olej do smażenia

Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy (ja używam do tego specjalnej szatkownicy do cebuli, ale można również użyć tarki). Brokuł gotujemy na parze lub we wrzątku do miękkości, a gdy przestygnie, miażdżymy przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Szpinak świeży siekamy, a mrożony rozmrażamy w garnuszku z ciepłą wodą, posypując go solą aby proces rozmrażania przyspieszyć. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy ręki. Przyprawiamy solą i pierzem, dodajemy ulubione zioła. Możemy dodać odrobinę tartego, żółtego sera. Wpijamy jedno jajko. Z masy formujemy kulki wielkości mandarynki, obtaczamy je w owsianej panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor.

A do kotlecików idealnie pasują:

Marchewki sezamowo-miodowe

4 spore marchewki

łyżka miodu

łyżka pasty tahini

łyżka oleju do smażenia

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w ukośne  plasterki.  Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy szybko w wysokiej temperaturze, cały czas mieszając. Dodajemy pastę tahini, miód, trochę soli. Smażymy jeszcze parę minut i gotowe!

2 Komentarze

  1. brokuły? to musi być pyszne!

  2. Zrobiłam dziś te kotleciki.
    Są przepyszne!!!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.