zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Rajskie ciasteczka

| 2 komentarzy

Koło mojego bloku rośnie parę rajskich jabłonek. Teraz, kiedy wszystko co miało spaść z drzew już spadło, kiedy szarość jest bardziej szara iż kiedykolwiek wcześniej, ich maleńkie czerwone owoce cieszą codziennie moje oko ale i pobudzają wyobraźnię i kuszą: a gdyby tak skraść ich choć trochę i zrobić z nich coś dobrego? Dziś właśnie popełniłam tę zbrodnię i zerwałam kilka upychając w kieszeni. Na nalewkę czy konfiturę trochę ich za mało, ale jako dodatek do ciasteczek na przykład? Wystarczyło w sam raz…

Rajskie jabłuszka chociaż piękne, rajskiego smaku raczej nie mają. Kwaśne są piekielnie ale w towarzystwie dużej ilości jakiegoś „słodziwa”  np. syropu z agawy smakują wyśmienicie.

Ale przejdźmy do ciasteczek. Pamiętacie te obłędnie zdrowe bananowe? Zmodyfikowałam nieco przepis dodając zamiast banana musu z jabłek i pokrojone w drobną kosteczkę rajskie jabłuszka. Dodałam też więcej korzennych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu. Wyszły jeszcze pyszniejsze  niż te bananowe. Na brzegach chrupiące a w środku miękkie. Kwaskowatość rajskich jabłuszek równoważy słodycz syropu z agawy. Polecam na smutne listopadowe wieczory.

 Rajskie ciasteczka jabłkowo – korzenne

Składniki:

 1 jajko „0”

 1 szklanka płatków owsianych, najlepiej BIO

 1 szklanka mąki pszennej razowej BIO

 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 / 2 łyżeczki soli

 1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki imbiru

3 goździki zmielone lub utarte w moździerzu

½ łyżeczki zmielonego kardamonu

 1 / 4 szklanki rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych moreli

 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z  wanilii lub cukru waniliowego

 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu)

 ¾  szklanki musu z jabłek (lub 2 małe jabłka starte na drobnych oczkach tarki)

 2 łyżki drobno pokrojonych rajskich jabłuszek i kilka większych kawałków na wierzch.

Mieszamy płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon, goździki i sól. Do wymieszanych suchych składników dodajemy jajko,  syrop z agawy lub miód, mus jabłkowy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy za pomocą łyżki ciasto spłaszczając je widelcem. Na wierzchu kładziemy kilka większych kawałków rajskich jabłuszek i polewamy je jeszcze odrobiną syropu z agawy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok. 25 min. aż będą lekko rumiane po bokach.

2 Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na jabłka!
    U nas zazwyczaj robimy pieczone w całości albo racuszki:)

  2. Nie wiem czy przez to ze nie mialam platkow owsianych I dalam pol na pol musslie z otrebami bo wyszly jakies takie ‚papierowe’:(
    Sprubuje ponownie…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.