Koło mojego bloku rośnie parę rajskich jabłonek. Teraz, kiedy wszystko co miało spaść z drzew już spadło, kiedy szarość jest bardziej szara iż kiedykolwiek wcześniej, ich maleńkie czerwone owoce cieszą codziennie moje oko ale i pobudzają wyobraźnię i kuszą: a gdyby tak skraść ich choć trochę i zrobić z nich coś dobrego? Dziś właśnie popełniłam tę zbrodnię i zerwałam kilka upychając w kieszeni. Na nalewkę czy konfiturę trochę ich za mało, ale jako dodatek do ciasteczek na przykład? Wystarczyło w sam raz…
Rajskie jabłuszka chociaż piękne, rajskiego smaku raczej nie mają. Kwaśne są piekielnie ale w towarzystwie dużej ilości jakiegoś „słodziwa” np. syropu z agawy smakują wyśmienicie.
Ale przejdźmy do ciasteczek. Pamiętacie te obłędnie zdrowe bananowe? Zmodyfikowałam nieco przepis dodając zamiast banana musu z jabłek i pokrojone w drobną kosteczkę rajskie jabłuszka. Dodałam też więcej korzennych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu. Wyszły jeszcze pyszniejsze niż te bananowe. Na brzegach chrupiące a w środku miękkie. Kwaskowatość rajskich jabłuszek równoważy słodycz syropu z agawy. Polecam na smutne listopadowe wieczory.
Rajskie ciasteczka jabłkowo – korzenne
Składniki:
1 jajko „0”
1 szklanka płatków owsianych, najlepiej BIO
1 szklanka mąki pszennej razowej BIO
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
3 goździki zmielone lub utarte w moździerzu
½ łyżeczki zmielonego kardamonu
1 / 4 szklanki rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych moreli
1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
3 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
¾ szklanki musu z jabłek (lub 2 małe jabłka starte na drobnych oczkach tarki)
2 łyżki drobno pokrojonych rajskich jabłuszek i kilka większych kawałków na wierzch.
Mieszamy płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon, goździki i sól. Do wymieszanych suchych składników dodajemy jajko, syrop z agawy lub miód, mus jabłkowy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy za pomocą łyżki ciasto spłaszczając je widelcem. Na wierzchu kładziemy kilka większych kawałków rajskich jabłuszek i polewamy je jeszcze odrobiną syropu z agawy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok. 25 min. aż będą lekko rumiane po bokach.
2 Komentarze
Skomentuj