zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Łódeczki z ziemniaków z porem i orzechami

| 2 komentarzy

Jesienią na nowo budzi się moje wielkie uczucie do ziemniaka. Przez wiele lat tłumione, bo przecież w czasach przesadnego dbania o sylwetkę wstyd się do tego przyznać. Bo przecież tuczą i odpowiadają za wszystkie dodatkowe fałdki… Ten i jeszcze wiele innych mitów krąży wokół ziemniaka. Tuczące? Tak, ale tylko w połączeniu  z dużą ilością tłuszczu, tłustym mięsem i sosami, w postaci w frytek (chociaż po przeczytaniu „Sztuki umiaru” wiem że przy umiarkowanej ilości i zdrowym rozsądku nawet ze strony frytek nic nam nie grozi)…

Natomiast taki gotowany lub upieczony w mundurku parujący, ziemniaczek to nie tylko balsam dla duży w zimne, jesienne dni, ale również skarbnica cennych składników pokarmowych. Ziemniaki kojarzymy głównie ze skrobią a tymczasem są one również źródłem dobrze przyswajalnego białka.  Prawie nie zawierają tłuszczu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Cechują się dużą zawartością wit. C. Ziemniaki gotowane w mundurkach tracą tylko 10 % wit. C a obrane co najmniej 25%. Ziemniak wiele traci również podczas ucierania, np. na placki. Witaminy ulegają utlenianiu, giną także podczas smażenia.

Oczywiście namawiam do kupowania ziemniaków ekologicznych gdyż, jak podaje Biokurier:

„Kupując ziemniaki z upraw ekologicznych mamy pewność, że przy ich uprawie nie stosowano chemicznych środków ochrony roślin i nawozów. To ważne, chociażby dlatego, że, jak wskazują badania przeprowadzone przez niemieckich i szwajcarskich naukowców owoce i warzywa z ekologicznych upraw były prawie całkowicie wolne od pozostałości pestycydów, zaś z upraw konwencjonalnych zawierały pestycydy w około 50% próbek. Tymczasem zdaniem wybitnego toksykologa angielskiego, prof. Howarda z Uniwersytetu w Liverpool nawet małe ilości pestycydów w spożywanej żywności mogą spowodować poważne negatywne zmiany w organizmie człowieka.

Problem z pozostałościami pestycydów i oceną ich wpływu na nasze zdrowie polega na tym, że najwyższa dopuszczalna pozostałość pestycydów jest zwykle ustalana poprzez testowanie poszczególnych środków (każdego z osobna) na szczurach przez stosunkowo krótki okres. Jak pisze prof. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: Prawie nic nie wiadomo natomiast na temat skutków spożywania łącznie setek różnych pestycydów w ciągu trwania całego życia. Dlatego najlepszym sposobem zabezpieczenia jest unikanie spożywania wszelkich pestycydów.

Badania naukowe wykazują także przewagę warzyw ekologicznych nad konwencjonalnymi pod względem zawartości witamin. Naukowcy Obliczyli, że jeśli przyjąć średnią zawartość witaminy C dla ziemniaków i różnych warzyw konwencjonalnych jako 100%, to w surowcach ekologicznych stwierdza się przeciętnie o 36% więcej tej witaminy.

Nie można zapominać także o kwestiach związanych z ochroną środowiska. Uprawa ekologiczna pod tym względem dystansuje konwencjonalną bezdyskusyjnie”

No więc przytargałam dziś do domu siatkę, oblepionych ziemią i gliną, ekologicznych ziemniaków z zamiarem przerobienia ich na parę pysznych dań.  Pierwsze będą łódeczki z porem i orzechami. Przepyszne!

Ziemniaczane łódeczki z porem i orzechami

 4 spore ziemniaki

1 duży por lub 2 mniejsze

¾ szklanki łuskanych orzechów włoskich

2 łyżki oleju

Szklanka bulionu warzywnego

Gałka muszkatołowa,

Sól

Pieprz

Ziemniaki obieramy ze skórki, a jeśli chcemy gotować je w mundurkach, dokładnie  myjemy i szorujemy szczotką.* Przekrajamy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 min.

Pora kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm, orzechy niezbyt drobno siekamy, prażymy przez chwilę na suchej patelni. Wlewamy olej i mieszając ciągle łyżką nie dopuszczając do ich przypalenia smażymy około 1 minutę na małym ogniu. Dodajemy pokrojony por. Po 5 min wlewamy bulion i dusimy aż pory zmiękną. Ziemniaki studzimy i łyżeczką wydrążamy je w środku. Wydrążone części ziemniaka drobno kroimy i dodajemy do porów z orzechami. Smażymy jeszcze trochę aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy gałkę, sól pieprz i inne przyprawy wedle uznania.

Powstałe w ten sposób nadzienie nakładamy do wydrążonych łódeczek z ziemniaków. Pieczemy około 45 min w temp. 180 st C aż z wierzchu będą wyraźnie rumiane.

A na koniec jeszcze mały poradnik:

Jak kupować ziemniaki?

Aby w pełni wykorzystać zdrowotny potencjał ziemniaków, warto przy ich kupowaniu pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

* Nie kupujmy ziemniaków owiniętych w folie i szczelnie zapakowanych, zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po ziemniaki oferowane „luzem” bądź w przepuszczających powietrze workach.

* Warto kupować ziemniaki tej samej odmiany i podobnej wielkości (ułatwi to ich gotowanie). Nie powinno kupować się ziemniaków dokładnie umytych mimo iż ładniej wyglądają. Cienka warstwa resztek gleby chroni bulwy przed szkodliwym wpływem światła i przez to zapobiega powstawaniu trującej solaniny (objawia się to na zewnątrz zielenieniem bulw).

* Unikajmy ziemniaków mających zielonkawy odcień. Oznacza to, że warzywa zostały wystawione na światło w czasie przechowywania. Takie ziemniaki mogą być gorzkie, a nawet toksyczne dla niektórych osób.

* O wysokiej jakości ziemniaków świadczy gładka skórka. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. Tą ostatnią kwestią nie musimy przejmować się wybierając ziemniaki pochodzące z upraw ekologicznych. O tym dlaczego warto wybrać właśnie takie ziemniaki, piszemy poniżej.

Jak przechowywać ziemniaki?

* Ziemniaki powinny być przechowywane w dobrze wentylowanym chłodnym, ciemnym miejscu np. szafie lub piwnicy. Nigdy nie przechowujmy ziemniaków pod zlewem kuchennym (ze względu na wilgoć)!

* Jeżeli ziemniaki są przechowywane w chłodnym (7-10 st.C) miejscu, zachowają dobrą jakość przez kilka tygodni. Jeżeli przechowujemy je w temperaturze pokojowej, dobrą jakość utrzymają tylko ok. tygodnia. Jeżeli nie możemy przechowywać ziemniaków w dobry sposób, lepiej zaopatrywać się w mniejsze ilości!

* Ziemniaków nie powinno przechowywać się w lodówce. Wskutek tak zimnej temperatury skrobia zacznie zmieniać się w cukier co wpłynie na smak. Przechowywane w lodówce ziemniaki stają się także ciemne po ugotowaniu.

* Ziemniaków nie powinno przechowywać się obok cebuli *

 

* źródło Biokurier.pl autor Karol Przybylak

 

 

 

 

 

 

2 Komentarze

  1. Zrobiłam te łódeczki, aczkolwiek z innym nadzieniem – miąższ podsmażyłam z cebulą, czosnkiem i sycie przyprawiłam (m.in. ras el hanout, świeżo zmielony pieprz, bazylia). Wyszło smakowicie :). Dziękuję za inspirację (po raz kolejny ;))!

  2. Cieszę się że mogłam Cię Marto zainspirować:) A może spróbujesz jeszcze ziemniaczane łodeczki na sposób sophie Dahl?
    http://www.youtube.com/watch?v=K2ORQbOhVbc

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.