Kiedy byłam po raz pierwszy w Chorwacji, moją uwagę zwróciły dziwne strąki leżące pod drzewami na polu namiotowym na którym się zatrzymaliśmy. Nazbierałam ich całą torbę, z zamiarem wykorzystania do celów dekoracyjnych. Dopiero całkiem nie dawno dowiedziałam się że owe strąki to chleb świętojański czyli owoce drzewa karbowego zwanego również szarańczynem strąkowym. * Sproszkowane strąki tej rośliny, czyli mączka chleba świętojańskiego należą do nieszkodliwych dodatków do żywności oznaczanych jako E420 i pełnią funkcję zagęszczacza i emulgatora… Ponieważ sproszkowany karob smakiem przypomina lekko słodkie kakao, coraz częściej stosowany jest jako jego zamiennik – zawierający mniej tłuszczu, nie zawierający kofeiny, teobrominy, kwasu szczawianowego, będący hipoalergiczny.
Ale to nie wszystkie zalety karobu. Podobnie jak kakao jest on nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Przypisuje mu się również właściwości prozdrowotne: działa wykrztuśne, stosowany jest jako lek w stanach zapalnych żołądka i jelit, garbniki zawarte w karobie hamują rozwój bakterii w organizmie.
Jak się pewnie domyślacie, karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, będzie bohaterem dzisiejszego przepisu. A będzie to przepis na bakaliowe krówki, które chociaż są piekielnie słodkie, nie zawierają ani grama cukru (słodycz pochodzi z bakalii, głownie daktyli), chociaż mają posmak czekolady, nie zawierają kakao tylko wspomniany karob (użyłam ekologicznego karobu firmy Eko Taste, dostępnego w sklepie natoobe.pl). A jak je zrobić?
Składniki:
– 300 g daktyli bez pestek, najlepiej BIO
– 200 g namoczonych rodzynek, najlepiej BIO
– 4 łyżki karobu (mączki chlebka świętojańskiego)
– 300 g orzechów brazylijskich (lub laskowych) namoczonych na noc w zimnej wodzie
– 100 g mielonego siemienia lnianego
– 100 g pestek słonecznika
– 250 g orzechów włoskich
– Nasiona sezamu do posypania
– 100 ml wody lub mleka kokosowego(dodajemy na końcu, w zależności od gęstości masy dodajemy więcej lub mniej)
Daktyle, rodzynki, mączkę chleba świętojańskiego (karob), orzechy i wodę umieścić w blenderze lub malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać w masę nasiona słonecznika, siemię lniane i pozostałe orzechy.
Blachę do pieczenia o wymiarach 10×20 cm wyłożyć folią spożywczą i równo rozłożyć masę, przycisnąć. Posypać sezamem i umieścić blachę w zamrażarce na godzinę. Gdy masa zastygnie pokroić w kostki.
Między innymi bakaliowe krówki z karobem robiliśmy na warsztatach „Eko ciasteczka i inne zdrowe łakocie”, który odbył się w zeszłą sobotę w ramach Wydarzenia „Kobieteria na Warsztat”, organizowanego przez Stowarzyszenie inicjatyw kobiecych Kobieteria. Poniżej krótka video-relacja z warsztatu, która pojawia się na filmiku po 6 minucie i 30 sekundach (6:30)
http://www.youtube.com/watch?v=HudTj3vnPeE&feature=youtu.be
* źródło: wikipedia
8 Komentarze
Skomentuj