zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bakaliowe krówki z karobem

| 8 komentarzy

Kiedy byłam po raz pierwszy  w Chorwacji, moją uwagę zwróciły dziwne strąki leżące pod drzewami na polu namiotowym na którym się zatrzymaliśmy. Nazbierałam  ich całą torbę, z zamiarem wykorzystania  do celów dekoracyjnych. Dopiero całkiem nie dawno dowiedziałam się że owe strąki to chleb świętojański czyli owoce drzewa karbowego zwanego również  szarańczynem strąkowym. * Sproszkowane strąki tej rośliny, czyli mączka chleba świętojańskiego należą do nieszkodliwych dodatków do żywności oznaczanych jako E420 i pełnią  funkcję zagęszczacza i emulgatora… Ponieważ sproszkowany karob smakiem przypomina lekko słodkie kakao, coraz częściej stosowany jest jako jego zamiennik – zawierający mniej tłuszczu, nie zawierający kofeiny, teobrominy, kwasu szczawianowego, będący hipoalergiczny.

Ale to nie wszystkie zalety karobu. Podobnie jak kakao jest on  nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Przypisuje mu się również właściwości prozdrowotne: działa wykrztuśne,  stosowany jest jako lek w stanach zapalnych żołądka i jelit, garbniki zawarte w karobie hamują rozwój bakterii w organizmie.

Jak się pewnie domyślacie, karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, będzie bohaterem dzisiejszego przepisu. A będzie to przepis na bakaliowe krówki, które chociaż są piekielnie słodkie, nie zawierają ani grama cukru (słodycz pochodzi z bakalii, głownie daktyli), chociaż mają posmak czekolady, nie zawierają kakao tylko wspomniany karob (użyłam ekologicznego karobu firmy Eko Taste, dostępnego w sklepie natoobe.pl). A jak je zrobić?

 Składniki:

– 300 g daktyli bez pestek, najlepiej BIO

–  200 g namoczonych rodzynek, najlepiej BIO

– 4 łyżki karobu (mączki chlebka świętojańskiego)

– 300 g orzechów brazylijskich (lub laskowych) namoczonych na noc w zimnej wodzie

– 100 g mielonego siemienia lnianego

– 100 g pestek słonecznika

– 250 g orzechów włoskich

– Nasiona sezamu do posypania

– 100 ml wody lub mleka kokosowego(dodajemy na końcu, w zależności od gęstości masy dodajemy więcej lub mniej)

Daktyle, rodzynki, mączkę chleba świętojańskiego (karob), orzechy i wodę umieścić w blenderze lub malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać w masę nasiona słonecznika, siemię lniane i pozostałe orzechy.

Blachę do pieczenia o wymiarach 10×20 cm wyłożyć folią spożywczą i równo rozłożyć masę, przycisnąć. Posypać sezamem i umieścić blachę w zamrażarce na godzinę. Gdy masa zastygnie pokroić w kostki.

Między innymi bakaliowe krówki z karobem robiliśmy na warsztatach „Eko ciasteczka i inne zdrowe łakocie”, który odbył się w zeszłą sobotę w ramach Wydarzenia „Kobieteria na Warsztat”, organizowanego przez Stowarzyszenie inicjatyw kobiecych Kobieteria. Poniżej krótka video-relacja z warsztatu, która pojawia się na filmiku po 6 minucie i 30 sekundach (6:30)

http://www.youtube.com/watch?v=HudTj3vnPeE&feature=youtu.be

* źródło: wikipedia

 

 

 

 

 

 

8 Komentarze

  1. oooo jaki świetny przepis ,a co jeszcze robiliście na tych warsztatach , bo pewnie same pyszności?

  2. muszę wreszcie spróbować tego karobu, bo tylko o nim czytam i nic z tego nie wynika 😉

  3. Takie przepisy ratują mnie na diecie bezcukrowej, super! No i miło Panią zobaczyć Pani Edytko! :-) Już wiem kto stoi za tymi wszystkimi cudownymi przepisami! Dziękuję i pozdrawiam! :-)

  4. Zaskakujący jest ten karob!
    Świetna przekąska, gdy mam ochotę na coś słodkiego, baaardzo słodkiego 😉

  5. a zamiast orzechów mogą być mielone pestki słonecznika, dyni, mielone migdały etc?
    Mam w domu alergika więc orzechy nie bardzo mogę używać. Pozdr.

  6. Oczywiście. Składniki w przepisie to tylko propozycja.

  7. „Sproszkowane strąki tej rośliny, czyli mączka chleba świętojańskiego należą do nieszkodliwych dodatków do żywności oznaczanych jako E420 i pełnią funkcję zagęszczacza i emulgatora”

    Pare sprostowan:
    1. Maczka robiona jest tylko z pestek a nie z calego straka
    2. Oznaczenie jej to E410 (E420 to sorbit)
    3. E410 mimo ze jest produktem naturalnym daje czesto uczulenia.

    pozdrawiam serdecznie
    mb.

  8. Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.