slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Zielona soczewica, szpinak, pieczarki, pod ziemniaczaną kołderką. Zapiekanka | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zielona soczewica, szpinak, pieczarki, pod ziemniaczaną kołderką. Zapiekanka

| 1 komentarz

Odkąd znalazłam przepis na tę zapiekankę na blogu Susan Voisin, zaczęłą ona  gościć na naszym stole bardzo często. To wspaniałe, smaczne danie w sam raz na zimę. Jest bardzo pożywne i sycące.  W minioną niedzielę pokrzepiła nas po przejażdżce na biegówkach. Poniżej przepis troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzący z bloga http://blog.fatfreevegan.com.

zapiek1

zapiek2

Składniki:

* 6  średnich ziemniaków

    * 2 łyżki masła klarowanego + odrobina do wysmarowania naczynia

    * 1 / 2 szklanki mleka (może być ryżowe, sojowe lub kokosowe)

    * Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

    * 2 łyżki oliwy

    * 1 cebula, drobno posiekana

    * 2 ząbki czosnku

    * 300 g pieczarek

    * 1 szklanka ugotowanej, zielonej soczewicy

    * 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)

    * 1-2 łyżki sosu sojowego

    * 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku

    * 2 łyżki mąki kukurydzianej

    * 2 szklanki świeżego szpinaku lub liści rukoli

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 20 min. W tym czasie pokroić pieczarki i podsmażyć na patelni razem z cebulką i czosnkiem. Dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, tymianek, pieprz, sól i sos sojowy, wlać wino lub odrobinę wody i gotować kilka minut. Następnie dodać porwane, świeże listki rukoli lub szpinaku. Gotować jeszcze chwilę, doprawić w miarę potrzeby. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do potrawy, mieszać aż lekko zgęstnieje.

Gdy ziemniaki się ugotują, rozgnieść je za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać mleko i masło i energicznie wymieszać, tworząc pure. Można dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować klarowanym masłem, na dno wyłożyć masę pieczarkowo-soczewicowo-szpinakową, a na górze rozsmarować równomiernie pure z ziemniaków. Piec w temp. 190 st C ok. 45 min aż  pure z ziemniaków lekko się zarumieni i stworzy skorupkę.

 

 

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.