zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zielona soczewica, szpinak, pieczarki, pod ziemniaczaną kołderką. Zapiekanka

| 1 komentarz

Odkąd znalazłam przepis na tę zapiekankę na blogu Susan Voisin, zaczęłą ona  gościć na naszym stole bardzo często. To wspaniałe, smaczne danie w sam raz na zimę. Jest bardzo pożywne i sycące.  W minioną niedzielę pokrzepiła nas po przejażdżce na biegówkach. Poniżej przepis troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzący z bloga http://blog.fatfreevegan.com.

zapiek1

zapiek2

Składniki:

* 6  średnich ziemniaków

    * 2 łyżki masła klarowanego + odrobina do wysmarowania naczynia

    * 1 / 2 szklanki mleka (może być ryżowe, sojowe lub kokosowe)

    * Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

    * 2 łyżki oliwy

    * 1 cebula, drobno posiekana

    * 2 ząbki czosnku

    * 300 g pieczarek

    * 1 szklanka ugotowanej, zielonej soczewicy

    * 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)

    * 1-2 łyżki sosu sojowego

    * 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku

    * 2 łyżki mąki kukurydzianej

    * 2 szklanki świeżego szpinaku lub liści rukoli

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 20 min. W tym czasie pokroić pieczarki i podsmażyć na patelni razem z cebulką i czosnkiem. Dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, tymianek, pieprz, sól i sos sojowy, wlać wino lub odrobinę wody i gotować kilka minut. Następnie dodać porwane, świeże listki rukoli lub szpinaku. Gotować jeszcze chwilę, doprawić w miarę potrzeby. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do potrawy, mieszać aż lekko zgęstnieje.

Gdy ziemniaki się ugotują, rozgnieść je za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać mleko i masło i energicznie wymieszać, tworząc pure. Można dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować klarowanym masłem, na dno wyłożyć masę pieczarkowo-soczewicowo-szpinakową, a na górze rozsmarować równomiernie pure z ziemniaków. Piec w temp. 190 st C ok. 45 min aż  pure z ziemniaków lekko się zarumieni i stworzy skorupkę.

 

 

 

1 komentarz

  1. W tym tygodniu wypróbuję!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.