slot demo gratisslot gacor gampang menangSLOT DEMOslot pulsahttps://e-learning.iainponorogo.ac.id/thai/https://organisasi.palembang.go.id/userfiles/images/https://lms.binawan.ac.id/terbaik/slot gacor maxwinslot gacor 2024slot gacor terbaikslot gacor hari inihttp://ti.lab.gunadarma.ac.id/jobe/runguard/https://satudata.kemenpora.go.id/uploads/demo/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/
Surówka z selera i gruszki. Soczyście orzeźwiająca | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Surówka z selera i gruszki. Soczyście orzeźwiająca

| 3 komentarze

Pierwszym symptomem nadchodzącej wiosny jest u mnie zwiększona chęć na surówki. Na stole w coraz większej ilości pojawia się różnego rodzaju zielenina. Coraz bardziej budzi się też we mnie tęsknota za truskawkami, malinami, jagodami czy agrestem prosto z działki. Ale chociaż w dzisiejszych czasach wszystko przez cały rok jest na wyciągnięcie ręki, uzbrajam się w cierpliwość. Czekam na te PRAWDZIWE, z własnej działki…. Póki co sięgam po zimujące w chłodnych piwnicach, jeszcze zeszłoroczne  jabłka  i gruszki… Ostatnio podpatrzyłam na jednym z filmików Jamiego Olivera „ 30 minute meals”wspaniałą w smaku surówkę z gruszką w roli głównej. Rewelacyjne połączenie gruszki z korzeniem selera, potraktowane sporą ilością soku z cytryny, oliwy z oliwek extra virgine, obficie posypaną natką pietruszki….Przepyszna. I mega szybka, szczególnie gdy  użyjemy szatkującego malaksera.

Surówka z selera i gruszki Jamiego Olivera

Składniki:

1 twarda gruszka

1 średni lub ½ dużego selera (korzeń)

Sok z ½ cytryny lub limonki

Pęczek natki pietruszki

Kilka listków mięty (moja inwencja)

Odrobina soli

Oliwa z oliwek ekstra virgin

Seler obieramy ze skórki. Gruszkę nie koniecznie, ale dokładnie myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy na większe kawałki i przepuszczamy przez szatkujący malakser. Natkę pietruszki siekamy. Starty seler i gruszkę mieszamy razem, lekko solimy, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Posypujemy natką pietruszki i porwanymi listkami mięty i gotowe!

Okazuje się że połączenie selera z gruszką sprawdza się również na ciepło, np. w puree wg przepisu Zieleniny. Przepis TUTAJ. Polecam, testowałam!

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.