slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Surówka z selera i gruszki. Soczyście orzeźwiająca | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Surówka z selera i gruszki. Soczyście orzeźwiająca

| 3 komentarze

Pierwszym symptomem nadchodzącej wiosny jest u mnie zwiększona chęć na surówki. Na stole w coraz większej ilości pojawia się różnego rodzaju zielenina. Coraz bardziej budzi się też we mnie tęsknota za truskawkami, malinami, jagodami czy agrestem prosto z działki. Ale chociaż w dzisiejszych czasach wszystko przez cały rok jest na wyciągnięcie ręki, uzbrajam się w cierpliwość. Czekam na te PRAWDZIWE, z własnej działki…. Póki co sięgam po zimujące w chłodnych piwnicach, jeszcze zeszłoroczne  jabłka  i gruszki… Ostatnio podpatrzyłam na jednym z filmików Jamiego Olivera „ 30 minute meals”wspaniałą w smaku surówkę z gruszką w roli głównej. Rewelacyjne połączenie gruszki z korzeniem selera, potraktowane sporą ilością soku z cytryny, oliwy z oliwek extra virgine, obficie posypaną natką pietruszki….Przepyszna. I mega szybka, szczególnie gdy  użyjemy szatkującego malaksera.

Surówka z selera i gruszki Jamiego Olivera

Składniki:

1 twarda gruszka

1 średni lub ½ dużego selera (korzeń)

Sok z ½ cytryny lub limonki

Pęczek natki pietruszki

Kilka listków mięty (moja inwencja)

Odrobina soli

Oliwa z oliwek ekstra virgin

Seler obieramy ze skórki. Gruszkę nie koniecznie, ale dokładnie myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy na większe kawałki i przepuszczamy przez szatkujący malakser. Natkę pietruszki siekamy. Starty seler i gruszkę mieszamy razem, lekko solimy, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Posypujemy natką pietruszki i porwanymi listkami mięty i gotowe!

Okazuje się że połączenie selera z gruszką sprawdza się również na ciepło, np. w puree wg przepisu Zieleniny. Przepis TUTAJ. Polecam, testowałam!

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.