https://stok.bte.co.id/pg/ https://coverage.bte.co.id/public/play/ https://lapor.bte.co.id/rungkat/ https://itj.jakartamrt.co.id/data/ https://dev.idcomm.id/wp-includes/IXR/slot-gacor/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Czekoladowo – orzechowy krem z ciecierzycy | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czekoladowo – orzechowy krem z ciecierzycy

| 0 komentarzy

Kiedy znalazłam ten przepis w Internecie musiałam przetrzeć oczy ze zdumienia.* Czy aby na pewno sie nie przewidziałam? Z ciecierzycy? No bo że  można z niej robić mnóstwo pysznych rzeczy to wiedziałam. Ale jak sie okazuje ciecierzyca to nie tylko humus, falafel czy dodatek do sałatek . Można ją przygotować również na słodko! Ten krem jest czymś w rodzaju zdrowszej nutelli. Dlaczego zdrowszej, chyba  nie muszę tłumaczyć. Nie zawiera chemicznych dodatków, białego cukru za to zasobną w wartościowe białko  fosfor, potas, witaminy z grupy B i  żelazo ciecierzyce, pełne magnezu i kwasu foliowego laskowe orzechy i sporo błonnika.

Uwaga! Zamiast kakao można użyć  karobu czyli mączki z chlebka świętojańskiego. Wtedy krem będzie jeszcze  zdrowszy  i  do tego dietetyczny, polecany dla osób nie tyko bez mlecznych ale również uczulonych na kakao! Można go wykorzystać jako masę do ciasta, dodatek do lodów  albo po prostu jako smarowidło do chleba.

Czekoladowo – orzechowy krem z ciecierzycy

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (najlepiej BIO) lub 1 puszka konserwowej

10 – 15 daktyli namoczonych na noc w zimnej  lub na 1 godz. w gorącej wodzie(najlepiej niesiarkowanych)

4 łyżeczki kakao * ( lub więcej jeśli chcemy bardziej czekoladowo)

½ szklanki podprażonych na patelni orzechów laskowych (lub więcej jeśli chcemy bardziej orzechowo

2 łyżki miodu (lub więcej jeśli chcemy bardziej słodko)

1 łyżeczka cynamonu

Odrobina esencji waniliowej (opcjonalnie)

W pierwszej kolejności do malaksera wrzucamy orzechy i mielimy je na bardzo drobno. Potem dorzucamy odciśnięte z wody daktyle i mielimy z orzechami. Dodajemy ciecierzyce, kakao, miód, cynamon i jeśli masa jest zbyt gęsta, odrobinę wody w której moczyły sie daktyle. Masa powinna być bardzo gładka. Taki krem najlepiej smakuje schłodzony, podany z sezonowymi owocami. Świetnie smakuje z truskawkami, ja zjadłam z czereśniami.  Polecam!

 

*Najpierw na trafiłam na przepis na krem z soczewicy autorstwa Sowy, która to inspirowała się  przepisem Niny. Ja postanowiłam połączyć oba te przepisy. Od Niny zapożyczyłam ciecierzyce, od Sowy daktyle i miód zamiast cukru, a sama dołożyłam jeszcze prażone orzechy laskowe co by bardziej przypominało nutelle.

 

http://www.ekoquchnia.pl/2012/02/bakaliowe-krowki-z-karobem/

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.