zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tartaletki truskawkowo- rabarbarowe

| 3 komentarze

To miał by taki piękny, emocjonujący,  sobotni wieczór… Mieliśmy jeść moje pyszne tartaletki, przynajmniej dwa razy wyskoczyć  z fotela z okrzykiem gooool! W lodówce chłodził się szampan…

Mimo że emocji nie brakowało, tylko ONE nas nie zawiodły, małe, chrupiące, słodko kwaśne, pyszne.

Ciasto*:
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej
50 g kubka bardzo drobnej kaszki kukurydzianej
1/4 szklanki nie rafinowanego, brązowego cukru (najlepiej drobnego )
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki śmietany 18 %
100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
2 żółtka

½ szklanki ekspandowanego amarantusa (poppingu) (moja inwencja).

Mieszamy suche składniki, po czym dodajemy kolejno masło, śmietankę i żółtka.  Ugniatamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Wkładamy na ½ godz. Do lodówki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kawałków. Z każdego formujemy placuszek, którego brzegi zaginamy i wypełniamy nadzieniem.

Nadzienie:

200 g truskawek

100g rabarbaru

Brązowy cukier ilość wedle uznania (niektórzy zapewne będą chcieli dodać go więcej, inni mniej.

Płatki migdałowe do posypania

-pl-

Rabarbar oczyszczamy z zewnętrznej skórki, kroimy na plasterki o wielkości 0,5 cm, wrzucamy do garnuszka z niewielką ilością wody i cukrem i gotujemy chwile do miękkości i utworzenia rabarbarowej konfitury. Truskawki kroimy w drobne kawałki i również posypujemy drobnym, brązowym cukrem. Podgotowany rabarbar z cukrem mieszamy z truskawkami.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy tartaletki i pieczemy ok. 35 minut – brzegi powinny być rumiane.
Przed podaniem można posypać płatkami migdałowymi.

* Przepis na ciasto na tartaletki pochodzi z bloga Liski z White plate.

 

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.