zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa szczawiowa z świeżego szczawiu z jajkami przepiórki

| 0 komentarzy

To naprawdę zadziwiające jak bardzo mogą się zmieniać nasze gusta kulinarne. Kiedyś jej nie cierpiałam, obrzydzały mnie te pływające w niej nie apetycznie wyglądające, zgniło-zielone listki. Mimo że sama w sobie była kwaśna, mama dodawała jeszcze do niej śmietany wiec ta kwaśność mnie przytłaczała. Dziś po prostu przepadam za szczawiową, ale najbardziej mi smakuje ta którą sama przygotuje… Nie za kwaśna, ale jednocześnie wyrazista w smaku, z dodatkiem podduszonej cebuli, która nadaje jej delikatnej słodyczy która równoważy smak szczawiu. No i pomysł z jajeczkami  przepiórek również wydaje mi się świetny. Są naprawdę urocze. Nie trzeba ich siekać , wystarczy przekroić na pół. A jeśli ktoś nie wie po co dodajemy do szczawiówki jajko, już wyjaśniam. Ma ono na celu zneutralizowanie szkodliwych dla naszych kości szczawianów, obecnych w szczawiu a także na przykład w rabarbarze.

A jak szczawiowa to tylko z młodym szczawiem, najlepiej własnoręcznie zebranym z jakiejś pięknej łąki. Ja chociaż miałam okazje pobiegać wczoraj po łące,  szczawiu niestety na niej nie znalazłam Miałam wiec  ten z bazarku ale i tak wyszło pysznie. A oto przepis na moją szczawiówkę:

Zupa szczawiowa z świeżego szczawiu

Składniki:

Pęczek  listków świeżego, dobrze umytego szczawiu (zebranego jak najdalej od drogi)

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

Kawałek selera

2-3 ziemniaki

1 cebula

3 jajka przepiórki (na 1 talerz)

Sól, pieprz do smaku

Masło, olej

Warzywa kroimy w kostkę lub plasterki. Marchewkę, pietruszki seler gotujemy w litrze wody. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem oleju. Pod koniec dodajemy posiekany szczaw. Do wywaru z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą prawie miękkie dodajemy szczaw z cebulką. Gotujemy jeszcze chwile. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórki lub posiekanym, ugotowanym jajkiem kurzym. Można doda łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.