zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Eko Quchnia w terenie: Narwiańskie ogórki

| 0 komentarzy

Sezon na ogórki powoli dobiega końca. Bardzo mnie to martwi, bo mimo że udało mi się zamknąć ich trochę w słoikach na zimę, najbardziej lubię ogórki małosolne, czyli przygotowane według podobnego przepisu jak kiszone, tylko że jedzone zanim jeszcze rozprawią się z  nimi bakterie kwasu mlekowego, czyli na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu…

Wraz z końcem sezonu ogórkowego wielkimi krokami zbliża się Międzynarodowy Dzień Ogórka w Kruszewie k. Choroszczy. To święto, kończące sezon ogórkowy na Podlasiu, to impreza powiedziałbym bardzo zwariowana (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Oprócz tego że będzie można tam  spróbować certyfikowanych, lokalnych produktów tradycyjnych: Kruszewskich Ogórków Herbowych, Ogórków Kwaszonych Narwiańskich, odbędą się również konkursy na największy, najcięższy i najdziwniejszy ogórek. Poznać będzie można również najciekawsze przepisy na potrawę z ogórkiem i stroiki z ogórków. Zostaną również wybrane: najlepsza surówka z ogórków, wiersz i przebój o ogórku. Wieczorem odbędą się konkursy sprawnościowe: rzut ogórkiem do beczki oraz przeciąganie liny. Brzmi ciekawie prawda:)

grafika: Monika Tekielska

A dlaczego to wszystko odbywa się w Kruszewie? Ponieważ właśnie ta wieś uchodzi za Podlaską stolicę ogórków. Jej mieszkańcy od pokoleń uprawiają te warzywa naturalnymi metodami, bez użycia sztucznych nawozów, a oprócz tego doskonale znają się na ich kiszeniu. Kiszenie ogórków w Kruszewie od pokoleń jest tradycją mieszkańców. Niegdyś całymi rodzinami , rankiem rozpoczynali ich zbiór, potem zaczynało się właściwe kiszenie z wykorzystaniem kopru, chrzanu, czosnku i innych składników z własnego gospodarstwa. Ogórki kiszone były w drewnianych beczkach, które następnie zatapiane były w Narwi gdzie leżakowały do wiosny. Dzisiejsze ogórki Kruszewskie nie odbiegają smakiem i aromatem od niegdysiejszych. Mieszkańcy Kruszewa swoimi wspaniałymi ogórkami przyczynili się do wypromowania swojej miejscowości. W 2004 założyli  Stowarzyszenie „Kruszewskie Warzywa Herbowe”, zrzeszające producentów warzyw z miejscowości położonych nad Narwią: Kruszewa ,Śliwna, Izbiszcz i Pańk. W 2005 r. Kruszewski Ogórek Herbowy wpisany został an listę produktów tradycyjnych  w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kruszewo to nie tylko zagłębie ogórkowe, ale również przedsionek Narwiańskiego Parku Narodowego, kolejnego pięknego zakątka Podlasia, zwanego „Polska Amazonią”,  raju głównie dla ornitologów oraz  kajakarzy. Park został utworzony w celu ochrony rozległej, zabagnionej doliny rzeki Narew, rzeki bardzo wyjątkowej bo płynącej wieloma, połączonymi ze sobą korytami, tworzącymi  swoistą sieć lub jak kto woli labirynt. Dlatego jest ona nie lada wyzwaniem dla kajakarzy, szczególnie na odcinku Waniewo-Radule. Na terenie Narwiańskiego Parku Narodowego znajdują się właściwie same szlaki kajakowe. Oprócz tego istniej kilka kładek dydaktycznych z wieżami widokowymi na których można poobserwować różne gatunki ptaków, który stwierdzono tu aż 203 gatunków.  Jedną z takich kładek, będących jedną z największych atrakcji Parku jest kładka  poprowadzona przez Dolinę Narwi wraz z jej rozlewiskami, łącząca 2 wsie: Śliwno i Waniewo. Kładka jest atrakcyjna szczególnie dla dzieci ze względu na pływające platformy (mini promy), które zobaczyć możecie na filmie.

Przepisu na Kruszewskie ogórki herbowe nie udało mi się znaleźć, podobno strzeżone są tajemnicą. Przedstawię Wam więc  przepis na ogórki małosolne mojej mamy. Jest dziecinnie prosty a ogórki wychodzą pyszne, wcale nie gorsze od tych Kruszewskich. Ogórki można zrobić kamionkowym garnku lub słoiku, ja robię zazwyczaj w słoiku o pojemności 1,2 litra.

Składniki:

Niewielkiej wielkości ogórki, najlepiej z własnej działki, hodowane bez sztucznych nawozów

3-4 ząbki czosnku

1 liść chrzanu

3 liście wiśni lub porzeczki

Kawałek korzenia chrzanu

Koper (łodyga z liśćmi i baldachimem nasiennym)

Woda (ja daje źródlaną, zimną)

Sól (2 łyżki na litr wody)

Ogórki dokładnie myjemy, możemy ściąć końce, wtedy szybciej dojdą. Wkładamy ciasno do słoika lun kamiennego garnka. Dodajmy obrane ząbki czosnku, korzeń chrzanu, liść chrzanu, koper i liście porzeczek lub wiśni. Zalewamy woda z rozpuszczona solą. Zamykamy słoik (lub przykrywamy talerzykiem. Cierpliwie czekamy 2-3 dni. Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.