Od kilku dni w mojej kuchni rządzą sałatki. Uświadomiłam sobie nieubłagany upływ czasu i wielkimi krokami zbliżającą się jesień, korzystam więc ile mogę z dostępnego obecnie dobrodziejstwa w postaci naszych polskich, lokalnych pomidorów, papryki, dyni…Bo już wkrótce zostanie po nich tylko wspomnienie:). Zbieram energię na jesień, a witaminy kumuluję, co by podbudować odporność na przeziębienia podczas zimy.
Dobrej jakości warzywa dojrzewające w słońcu to podstawa każdej sałatki ale warto podkreślić ich smak odrobiną ziół, czosnkiem i dobrą oliwą.
Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiona do takich gotowych wynalazków, ale sosy sałatkowe Fit up! firmy Kamis są w zasadzie mieszanką dobrze dobranych ziół i suszonych warzyw, bez glutaminianu sodu, soli i cukru. Dodatkowo są wzbogacone o błonnik. Co prawda taka sałatka już sama w sobie pełna jest błonnika, ale nigdy go za wiele. Niech usprawnia nasz układ pokarmowy i czyści jelita.
Do zrobienia mojej ulubionej sałatki użyłam pikantnego sosu sałatkowego Fit up! z chili i suszonymi pomidorami. A oto pozostałe składniki:
Składniki:
2 czerwone papryki
Kawałek dyni
3 pomidory dobrego gatunku (mogą być różno – kolorowe)
2 garści rukoli
¾ szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
1 czerwona cebula
Opakowanie naturalnego, pikantnego sosu sałatkowego Fit up! firmy Kamis
Zaczynamy od zamarynowania czerwonej cebuli w rozrobionym według instrukcji na opakowaniu sosu sałatkowego Fit up! Z dobrą oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny. Cebul kroimy w pół-krążki wrzucamy do marynaty. Dobrze jeśli zostawimy ją tam na noc, ale wystarczą też 2-3 godziny.
Z papryk usuwamy nasiona, przekrajamy na pół, dynię kroimy w większą kostkę. Warzywa pieczemy w temp. 220 st. C, papryki, aż na skórce pojawią się ciemne plamki, dynie do miękkości (można ją wyjąc wcześniej niż paprykę. Papryki po wyjęciu z piekarnika wkładamy do foliowej torebki którą szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwiej nam będzie zdjąć skórkę. Po zdjęciu skórki paprykę kroimy w paski.
Do miski wrzucamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę, pokrojony w cząstki pomidor, paprykę, dynię, ciecierzycę oraz cebulę wraz marynatą. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i można zajadać !
PS. Zapraszam na sałatkowo – facebookowy konkurs w którym do wygrania zestaw mieszanek ziołowych Fit up! Szczegóły tutaj
*post zawiera lokowanie produktu:)
2 Komentarze
Skomentuj