zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Sałatka z pieczoną papryką, dynią rukolą, ciecierzycą i marynowaną czerwoną cebulą

| 2 komentarzy

Od kilku dni w mojej kuchni rządzą sałatki. Uświadomiłam sobie nieubłagany upływ czasu i wielkimi krokami zbliżającą się jesień, korzystam więc  ile mogę z dostępnego obecnie dobrodziejstwa w postaci naszych polskich, lokalnych pomidorów, papryki, dyni…Bo już wkrótce zostanie po nich tylko wspomnienie:).   Zbieram energię na jesień, a witaminy kumuluję, co by podbudować odporność na przeziębienia podczas zimy.

Dobrej jakości warzywa dojrzewające w słońcu to podstawa każdej sałatki ale warto podkreślić ich smak odrobiną ziół, czosnkiem i dobrą oliwą.

Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiona do takich gotowych wynalazków, ale sosy sałatkowe Fit up!  firmy Kamis są w zasadzie mieszanką dobrze dobranych ziół i suszonych warzyw, bez glutaminianu sodu, soli i cukru. Dodatkowo są wzbogacone o błonnik. Co prawda taka sałatka już sama w sobie pełna jest błonnika, ale nigdy go za wiele.  Niech usprawnia nasz układ pokarmowy i czyści jelita.

Do zrobienia mojej ulubionej sałatki użyłam pikantnego  sosu sałatkowego Fit up! z chili i suszonymi pomidorami.  A oto pozostałe składniki:

Składniki:

2 czerwone papryki

Kawałek dyni

3 pomidory  dobrego gatunku (mogą być różno – kolorowe)

2 garści rukoli

¾ szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki

1 czerwona cebula

Opakowanie naturalnego, pikantnego sosu sałatkowego Fit up! firmy Kamis

Zaczynamy od zamarynowania czerwonej cebuli w rozrobionym według instrukcji na opakowaniu sosu sałatkowego Fit up! Z dobrą oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny. Cebul kroimy w pół-krążki wrzucamy do marynaty. Dobrze jeśli zostawimy ją tam na noc, ale wystarczą też 2-3 godziny.

Z papryk usuwamy nasiona, przekrajamy na pół, dynię kroimy w większą kostkę. Warzywa pieczemy w temp. 220 st. C, papryki,  aż na skórce pojawią się ciemne plamki, dynie do miękkości (można ją wyjąc wcześniej niż paprykę. Papryki po wyjęciu z piekarnika wkładamy do foliowej torebki którą szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwiej nam będzie  zdjąć  skórkę. Po zdjęciu skórki paprykę kroimy w paski.
Do miski wrzucamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę, pokrojony w cząstki pomidor, paprykę, dynię, ciecierzycę oraz cebulę wraz marynatą. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i można zajadać !

PS. Zapraszam na sałatkowo – facebookowy konkurs w którym do wygrania zestaw mieszanek ziołowych Fit up! Szczegóły tutaj

 

 

*post zawiera lokowanie produktu:)

2 Komentarze

  1. Zaglądam do twojej Eko Quchni z ogromną przyjemnością i nominowałam Twój blog do Versatile Blogger Award:) A sałatka pycha!
    http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-i-moje-nominacje.html

  2. Brzmi cudnie! Na pewno niebawem wypróbuję! :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.