slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Sałatka z pieczoną papryką, dynią rukolą, ciecierzycą i marynowaną czerwoną cebulą | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Sałatka z pieczoną papryką, dynią rukolą, ciecierzycą i marynowaną czerwoną cebulą

| 2 komentarze

Od kilku dni w mojej kuchni rządzą sałatki. Uświadomiłam sobie nieubłagany upływ czasu i wielkimi krokami zbliżającą się jesień, korzystam więc  ile mogę z dostępnego obecnie dobrodziejstwa w postaci naszych polskich, lokalnych pomidorów, papryki, dyni…Bo już wkrótce zostanie po nich tylko wspomnienie:).   Zbieram energię na jesień, a witaminy kumuluję, co by podbudować odporność na przeziębienia podczas zimy.

Dobrej jakości warzywa dojrzewające w słońcu to podstawa każdej sałatki ale warto podkreślić ich smak odrobiną ziół, czosnkiem i dobrą oliwą.

Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiona do takich gotowych wynalazków, ale sosy sałatkowe Fit up!  firmy Kamis są w zasadzie mieszanką dobrze dobranych ziół i suszonych warzyw, bez glutaminianu sodu, soli i cukru. Dodatkowo są wzbogacone o błonnik. Co prawda taka sałatka już sama w sobie pełna jest błonnika, ale nigdy go za wiele.  Niech usprawnia nasz układ pokarmowy i czyści jelita.

Do zrobienia mojej ulubionej sałatki użyłam pikantnego  sosu sałatkowego Fit up! z chili i suszonymi pomidorami.  A oto pozostałe składniki:

Składniki:

2 czerwone papryki

Kawałek dyni

3 pomidory  dobrego gatunku (mogą być różno – kolorowe)

2 garści rukoli

¾ szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki

1 czerwona cebula

Opakowanie naturalnego, pikantnego sosu sałatkowego Fit up! firmy Kamis

Zaczynamy od zamarynowania czerwonej cebuli w rozrobionym według instrukcji na opakowaniu sosu sałatkowego Fit up! Z dobrą oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny. Cebul kroimy w pół-krążki wrzucamy do marynaty. Dobrze jeśli zostawimy ją tam na noc, ale wystarczą też 2-3 godziny.

Z papryk usuwamy nasiona, przekrajamy na pół, dynię kroimy w większą kostkę. Warzywa pieczemy w temp. 220 st. C, papryki,  aż na skórce pojawią się ciemne plamki, dynie do miękkości (można ją wyjąc wcześniej niż paprykę. Papryki po wyjęciu z piekarnika wkładamy do foliowej torebki którą szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwiej nam będzie  zdjąć  skórkę. Po zdjęciu skórki paprykę kroimy w paski.
Do miski wrzucamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę, pokrojony w cząstki pomidor, paprykę, dynię, ciecierzycę oraz cebulę wraz marynatą. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i można zajadać !

PS. Zapraszam na sałatkowo – facebookowy konkurs w którym do wygrania zestaw mieszanek ziołowych Fit up! Szczegóły tutaj

 

 

*post zawiera lokowanie produktu:)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.