zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ogórkowa ze świeżych ogórków

| 5 komentarzy

Przepis na tę zupę zamieszczałam już kiedyś na blogu, ale ponieważ ostatnio dość często gości na moim stole, postanowiłam go odświeżyć . Kiedy zrobiło się już zapasy ogórków kiszonych, korniszonów tudzież ogórkowej sałatki, a dostawy ogórków z działki rodziców ciągle trafiają do mojej kuchni; kiedy ogórki są coraz większych rozmiarów: baryłkowate, nadające się teoretycznie tylko na nasionka, to znak że czas na zupę ze świeżych ogórków… Uwielbiam ją, w smaku przypomina trochę zupę z cukinii ale jest jednak trochę inna.  Z resztą sami musicie sprawdzić. Oto przepis:

Składniki:

4 większe ogórki gruntowe (najlepiej z własnego ogródka)

1 cebula

2 marchewki

3 -4 niewielkie ziemniaki

2 łyżki masła klarowanego

1 ząbek czosnku

2 listki laurowe

Kilka ziarenek ziela angielskiego

Sól, pieprz do smaku

Ogórki kroimy w kostkę lub plasterki, cebule w kostkę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smażymy do momentu aż się zeszklą. Zagotowujemy 1,5 litra wody, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, następnie marchewki  i ziemniaki. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy zeszklone ogórki i cebule. Gotujemy razem jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem , ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Można zabieli śmietana lub jogurtem. Smacznego!

 

5 Komentarze

  1. Czy ogórki mogą być ze skórką?

  2. Oczywiście, należy jednak pamiętać aby dokładnie je umyć :)

  3. Dziękuję :-)

  4. Jutro zrobię! zobaczymy:)

  5. Zrobiłam :). Prosta i smaczna. Szczerze polecam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.