zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Owsiane mini szarlotki z papierówek

| 3 komentarzy

Moja tęsknota za dłuższym urlopem dzisiaj osiągnęła swoje apogeum. Wykreślam dni w kalendarzu a do końca sierpnia ciągle tak daleko… Odczuwam nieodpartą potrzebę odpoczynku od miejskiego zgiełku,  zapachu spalin, odgłosu kosiarki którym dozorca raczy mnie codziennie  pod oknem w pracy, kosząc  zawzięcie trawę nie dając jej urosnąć nawet o centymetr. Od komputera, a szczególnie od Facebooka na którego wchodzę maniakalnie  kilkadziesiąt razy dziennie, od stosu papierów na biurku, nieposkładanych ciuchów w szafie i wrzeszczących pod oknem na placu zabaw dzieci…

Pragnę ciszy, długich górskich wędrówek, kubka kawy zagotowanej na biwakowej kuchence wypitego ze wzrokiem utkwionym w dal …

Nie pozostaje mi nic innego jak czekać cierpliwie,  a potem gdy wszyscy już z urlopów wrócą, mieć ogromną satysfakcje, że przede mną jeszcze to najlepsze:)

A tym czasem pocieszam się szarlotką. Przepyszną bo z moich ukochanych papierówek: malutkich, poobijanych, czasem robaczywych, pięknych w swej brzydocie i niepozorności, pachnących wakacjami.  Szarlotką którą można by nazwać dietetyczną, gdyby nie to masełko. Ale biorąc pod uwagę brak mąki, niewielką ilość cukru, dużą zawartość błonnika, chyba można ją zaliczyć do tych lżejszych. A przepis na nią pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu” emitowanym na TVN style (nie mylić z Kuchennymi rewolucjami : )). Odkąd obejrzałam ten odcinek, robię ją bardzo często, gdyż jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Owsiano – migdałowe  mini szarlotki z papierówek

Składniki:

Kilka jabłek

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka cynamonu

Autorki radzą jeszcze dodanie świeżego rozmarynu, ja jednak nie dodałam bo akurat nie miałam pod ręką

Kruszonka:

¾ szklanki otrąb owsianych lub zmielonych płatków owsianych

¾ szklanki  mielonych migdałów

¼ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego

50 g masła

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć na maśle dodając cynamon, miód i sok z cytryny. Kokilki nasmarować masłem i obsypać wewnątrz owsianymi otrębami. Otręby, zmielone migdały, cukier i masło wymieszać razem palcami i zrobić kruszonkę. Kokilki wypełnić do 1/3 objętości jabłkami i obficie obsypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C aż zrumienia się na wierzchu.

 

 

 

3 Komentarze

  1. Takiego przepisu właśnie szukałam :) Jutro robię!

  2. absolutnie fantastyczne! uwielbiam tradycyjna szarlotke, ale ta lżejsza wersja wydaje sie rownie kuszaca, co wiecej – częściej mozna sobie na taka przyjemnosc pozwolic:) wyprobuje w tym tygodniu!

  3. szarlotka w jakiejkolwiek wersji to symbol jesieni, w moich wspomnieniach z dzieciństwa z cynamonem i koniecznie orzechami, migdały dobrze je oszukują, przepis dla każdego :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.