Dziś będzie bez zbędnych wstępów i ceregieli. Będzie za to konkretny przepis na złociste mini paszteciki z czerwonej soczewicy, dyni i marchewki. To pożywna, a jednocześnie lekka propozycja na śniadanie lub kolacje po weekendowym obżarstwie, na grillu lub sycącym obiadku u rodziców. Polecam serdecznie wegetarianom…
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
4 marchewki
Kawałek dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry w proszku
¾ szklanki otrębów owsianych lub płatków
½ szklanki kaszki kukurydzianej
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki masła klarowanego
Sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
Tymianek
Garść uprażonych na patelni ziaren dyni
Soczewicę gotujemy razem z pokrojoną w plasterki marchewką, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dynie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem dodajemy mieszankę curry i gałkę muszkatołową. Do gorącej soczewicy z marchewką wsypujemy szybko kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dodajemy również otręby lub zmielone płatki owsiane oraz podduszoną dynię z cebulą. Wszystko miksujemy blenderem, ale nie na totalną papkę. Tak powstałą masę doprawiamy w miarę konieczności, jeśli jest zbyt rzadka dodajemy więcej kaszki kukurydzianej lub otrębów. Można dodać ubitą na sztywno piane z białek, ale się jest to konieczne. Kokilki smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami i wkładamy do środka masę, posypując z wierzchu ziarnami dyni. Pieczemy ½ godz. lub 45 min. w temperaturze 200 st C, aż się zarumieni
4 Komentarze
Skomentuj