zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Miód manuka

| 8 komentarzy

Wraz z jesiennymi chłodami przyszedł sezon na przeziębienia. Wystarczyło kilka dni z tem. poniżej 10 st C a wszyscy w około kichają, kaszlą prychają … No i niestety nie będzie odkrywczą wiadomość  że stan taki potrwa  jeszcze parę miesięcy. Dlatego to ostatni dzwonek aby podreperować  swoja odporność…

Nie od dziś wiadomo że jednym z najlepszych naturalnych sposobów na przeziębienia jest miód. Jego właściwości lecznicze,   znane są od wieków. Pomocny jest nie tylko w leczeniu infekcji ale również chorób żołądka oraz skóry.

Miód w mojej kuchni jest obecny zawsze. Z powodzeniem zastępuje cukier ale napój z 1 łyżki miodu rozpuszczonej w letniej wodzie z sokiem z cytryny jest również moim ulubionym specyfikiem który popijam profilaktycznie na poprawienie odporności.

Wielokwiatowy, gryczany, spadziowy… każdy  z nich nie tylko cudownie smakuje, ale również doskonale wpływa na nasze zdrowie. Jednak miodem który ze względu na właściwości lecznicze pozostawia inne daleko w tyle jest  bez wątpienia miód manuka. Jeśli interesujecie się naturalnymi metodami leczenia na pewno o nim słyszeliście. Jakiś czas temu miałam okazje go spróbować  i dziś na moim koncie są już 3 zjedzone słoiczki. Trudno na razie stwierdzić  czy to za ich sprawą ale jak na razie żadne choróbsko tej jesieni mnie nie dopadło.

Niestety miód manuka  nie jest  produktem tanim, ale biorąc pod uwagę  fakt, iż powstaje on z nektaru kwiatów rosnącego  tylko w Nowej Zelandii, a także że jego działanie przeciwbakteryjne jest wielokrotnie silniejsze niż innych miodów (działa on skutecznie m.in. na gronkowca oraz Helicobacter pylori) myślę że jest to uzasadnione.

„Cudowne” właściwości miodu manuka związane są z wysoką zawartością methylgloksalu. To właśnie ten związek  został przez naukowców uznany za główny, aktywny składnik znajdujący się w miodzie Manuka. Badania naukowe wykazały że jego stężenie w miodzie manuka jest zdecydowanie wyższe niż w innych miodach. Miody kwiatowe, wielokwiatowe czy spadziowe zawierają go około 3 mg na kilogram. Miód manuka może go zawierać nawet 800 mg/kg.

Miód manuka, jak każdy inny miód można spożywać  na surowo w ilości 2 łyżeczek na czczo, ale można dodawać go również do potraw, napojów. Ja bardzo lubię jeść go z owsianką, a ostatnio moje serce (i podniebienie) podbił deser, na którego przepis znalazłam w książce Sophie Dahl „Apetyczna panna Dahl”, a mianowicie pieczone brzoskwinie z jogurtem i miodem.

Oto przepis:

3 dojrzałe brzoskwinie pokrojone w ćwiartki

Cynamon

2 łyżeczki masła klarownego

Mały kubeczek jogurtu naturalnego

3 łyżeczki miodu (manuka lub innego)

Brzoskwinie układamy w niewielkiej brytfance lub naczyniu żaroodpornym, posypujemy cynamonem  kładziemy po wiórce masła. Zapiekamy 15 min, w tem. 250 st C. jogurt mieszamy z miodem i kładziemy na upieczonych, gorących brzoskwiniach.

 

 

8 Komentarze

  1. Pięknie wyglądają te brzoskwinie ale mnie byłoby szkoda Manuki na to, bo jednak to miodzik na przeziębienia. Spróbuję przepisu z naszym. A Manuka idealnie sprawdza się na jesień.

  2. Miodek! Niam, niam, ale pyszka! 😀

  3. No właśnie, to świetny produkt, ale troszkę szkoda go do pieczenia i gotowania. W tak wysokiej temperaturze miód traci swoje wartości zdrowotne, lepiej użyć tu zwykłego wielokwiatowego, a Manukę jednak traktować leczniczo. Wystarczy spojrzeć na te ceny: http://www.miodymanuka.pl/pl/c/Miody-Manuka-o-BARDZO-WYSOKIM-MGO-400-i-550-/19 – nie opłaca się marnować :-)

  4. Lenko, masz jak najbardziej racje, w powyższym przepisie łyżeczkę miodu manuka zmieszałam z jogurtem, do pieczenia go nie dodaje:)

  5. Miód Manuka jest jednak bardziej przydatny na przeziębienie, czy inne dolegliwości. Więcej mozna przeczytac na stronie http://leczniczeziola.pl/726/miod-manuka

  6. http://manukamiody.com/ fajna strona o miodach manuka

  7. witam )))
    ja mam znaczy sie wyhodowalam sobie drzewko Manuka pieknie kwitnie moze ktos mi poradzi jak samemu zrobic z kwiatow miod lub jakis olejek czy cos innego leczniczego pozdrawiam grazyna
    Bardzo prosze o przepis(sprawdzone) na emeil sokolowka@wp.pl

  8. Miód Manuka UMF-20+ o najwyższym faktorze znalazł zastosowanie nie tylko w lecznictwie, kuchni ale także w kosmetyce . Do takich należą kosmetyki Bee Pure są naturalne , produkowane na bazie jadu pszczelego i miodu Manuka. Na http://www.BeeYes.pl znajdziecie państwo więcej informacji o tych kosmetykach zapraszamy.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.