slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Bigos z brukselki | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bigos z brukselki

| 2 komentarze

W listopadowe, szaro – bure dni, kiedy nawet gotować się nie chce, lubię mieć pod ręką zapas sycącego, jednogarnkowego dania. Potrawy, którą po przyjściu z pracy wystarczy podgrzać, nałożyć do miseczki i grzejąc dłonie, delektować się krzepiącym, intensywnym smakiem…

Jedną z takich potraw jest bez wątpienia bigos. Typowa jesienno  -zimowa, polska potrawa, która aż się prosi aby ugotować jej więcej, bo (co nie często się u potraw zdarza) im dłużej stoi, im częściej jest odgrzewana, tym lepiej dla naszego podniebienia.

Najbardziej lubi prosty, wigilijny bigos z samej kiszonej kapusty i suszonych grzybów, ale na taki bigos czekam cierpliwie rok cały i konsumuje go tylko w Wigilie. W ciągu roku na moim stole często zaś gości bigos przygotowany pół na pół z kapusty kiszonej i świeżej, z dodatkiem warzyw korzeniowych (marchewki, pietruszki, selera) oraz suszonych pomidorów , suszonych śliwek i/lub żurawin.

Chociaż oryginalny polski bigos, zawiera w sobie kilka rodzajów mięsiwa, ten przygotowywany przeze mnie  nie ma go ani grama. Czy można wiec go bigosem nazywać? Moim zdaniem tak, gdyż najważniejszym jego składnikiem jest bez  wątpienia kapusta.

A co powiecie na bigos z brukselki? Chociaż mała i nie pozorna, toć to przecież też kapustka! Taka właśnie myśl urodziła mi się  dziś w głowie podczas popołudniowych zakupów, kiedy moje oczy zatrzymały się w dziale warzywnym na skrzyneczce z brukselką. Postanowiłam spróbować i musze powiedzieć że pomysł był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam wiec  na bigos z brukselki – wegetariański!

Wegetariański bigos z brukselki

Składniki:

½ kg brukselki

1 średnia cebula

2 marchewki

Kawałek korzenia pietruszki

Łyżeczka koncentratu pomidorowego

Kilka suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych z paseczki

2 listki laurowe

Kilka ziarenek ziela angielskiego

½ łyżeczki kminku

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka majeranku

Sól, pieprz do smaku

Brukselkę myjemy , usuwamy brzydkie, zewnętrzne listki, odcinamy głąby ( a właściwie głąbiki) i kroimy na pół lub w ćwiartki.  Wrzucamy do garnka razem z pokrojoną w plasterki marchewką, selerem i pietruszką oraz listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego.  Zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad warzywami i gotujemy do miękkości, dolewając co jakiś czas w miarę potrzeby wody. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce oleju, dodajemy kurkumę i kminek, po czym wrzucamy do gotujących się warzyw.  Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pokrojone w paseczki suszone pomidory i majeranek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym zdejmujemy z kuchenki. Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.