zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Twarożek z migdałów

| 2 komentarzy

Ponad 10 lat temu, kiedy zaczynałam studia, podjęłam ważną decyzję: przestaje jeść mięso, zostaje wegetarianką! Rodzice nie byli zachwyceni, a ja byłam zmuszona nauczyć się gotować i to gotować bez krztyny mięsa.  W tamtych czasach nie było to jednak łatwe. Jedynym jak mi się wtedy wydawało sensownym zastępnikiem mięsa, były ohydne kotlety z proteiny sojowej , kostka sojowa i granulat sojowy… Nie było wówczas tylu wspaniałych blogów z wegetariańskimi lub wegańskimi przepisami na przepyszne dania. Jedyną moją inspiracją do gotowania była książka „Wszystko o wegetarianizmie” Marii Grodeckiej…

W wegetarianizmie wytrwałam 3 lata. Ponieważ moja dieta była wtedy trochę chaotyczna, nieprzemyślana  i nie pełnowartościowa, zaczęły mi doskwierać problemy zdrowotne. Teraz moja wiedza na ten temat jest dużo bogatsza i na EkoQuchni zamieszczam głownie jarskie potrawy, jednak 100 procentową wegetarianką jeszcze nie jestem. Od pewnego czasu intensywnie jednak myślę o tym aby ponownie wrócić do wegetarianizmu.  Dziś to naprawdę dużo prostsze a jakże przyjemne! Inspiracji do gotowania na pewno nam nie zabraknie. Wystarczy wejść na takie chociażby blogi jak: Zielenina, Wegan nerd, Smakoterapia, Z miłości do jedzenia lub na wiele innych które aż roją się od wspaniałych pomysłów na różne cudowne, zdrowe i proste potrawy.

A dziś na przykład  bardzo miło i wegańsko zaczęłam tydzień od przepysznego twarożku z migdałów! Nie pamiętam z jakiego bloga pochodzi, ale już dawno postanowiłam go zrobić i spróbować i w końcu nadszedł ten dzień. Namoczone i obrane ze skórki migdały są lekkostrawne i zasadowe (odkwaszają organizm) a co najważniejsze bogate w cenne białko i magnez!  Według medycyny chińskiej pomocne są w leczeniu chorób płuc oraz ciężkich zaparć. Ponieważ mają lekko słodkawy smak, aby uzyskać „kwaskowatość” twarożku dodajemy do migdałów kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kapusty.

A oto szczegółowy przepis:

Twarożek z migdałów

100g namoczonych na noc w ciepłej wodzie migdałów

3-4 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kapusty

Ulubione, drobno pokrojone zioła (opcjonalnie)

Namoczone migdały obrać ze skórki, wrzucić do malaksera i zmiksować. W trakcie miksowania dodać 3-4 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kapusty, można lekko posolić do smaku.  Wymieszać  z świeżymi lub suszonymi ziołami (ja dałam koperek). Smacznego!

 

 

 

 

2 Komentarze

  1. A to interesujący zestaw… nie jadłam migdałów z słonym zestawie :) a ponieważ lubię odkrywcze połączenia… może się zdecyduję spróbować :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.