slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Witariańskie ciasto czekoladowe. Pyszne i zdrowe! | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Witariańskie ciasto czekoladowe. Pyszne i zdrowe!

| 15 komentarzy

Jeśli  śledzicie facebookowy profil  EkoQuchni, wiecie, że tydzień temu gościłam na obiedzie szanowną teściową. Z tej okazji, chcąc zabłysnąć,  przygotowałam na deser „najlepsze ciasto świata”, które to po raz pierwszy jadłam na kolacji u Państwa Sandman (przepis na nie można znaleść na ich blogu) i które rzeczywiście jest cudowne i każdy jego kęs przenosi nas do raju.  Mimo że ciasto to jest naprawdę przepyszne i, jak piszą Państwo Sandman: ” pomaga w nauce do matury, wskazuje zwycięskie numery w totolotka”,  posiada jednak jedną zasadniczą wadę: każda kolejna porcja wywołuje ogromne wyzuty sumienia, bo  jest niestety jednocześnie bardzo kaloryczne…

Bez słodkości niestety trudno żyć, a na pewno  bardzo trudno przetrwać bez nich listopad. Smak słodki  poprawia humor, jest nam potrzebny  do zachowania harmonii ciała i umysłu.

A gdyby tak zrobić ciasto które nie dość że pyszne, było by zdrowe i nie powodowało by żadnych wyrzutów sumienia?  Ciasto, które można by jeść bezkarnie nie tylko podczas rodzinnych, niedzielnych obiadów, ale codziennie i to po 2-3 porcje i które pomagało by przetrwać szaro-bure dni?  Zamarzył mi się taki właśnie deser, a że marzenia mają to do siebie że często bardzo szybko się  spełniają, przepis na wymarzone ciasto znalazłam  zupełnie przypadkiem w jednym z numerów czasopisma  ORGANIC*.  Jest to witariańskie ciasto czekoladowe które naprawdę jest przepyszne.

W cieście tym zamiast masła dodajemy zmielone migdały, zamiast białej mąki, zmielone płatki owsiane, zaś biały cukier zastępują daktyle i miód. Każdy składnik tego ciasta nie dość że nam nie szkodzi, to dodatkowo dostarcza cennych składników pokarmowych.

I tak oto zacznijmy od migdałów: są lekkostrawne i zasadowe (odkwaszają organizm) a co najważniejsze bogate w cenne białko i magnez. Według medycyny chińskiej pomocne są w leczeniu chorób płuc oraz ciężkich zaparć.

Płatki owsiane: są skarbnicą minerałów i witamin. Posiadają duże ilości: wapnia, magnesu, żelaza, manganu, cynku, witaminy B1, B2, PP i E.  No i oczywiście błonnik który w  100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Stabilizują poziomu cukru we krwi, mają działanie przeciwutleniajace

Kakao: jest ono jednym z najbogatszych źródeł magnezu i antyoksydantów (szczególnie to organiczne)

Daktyle: zawierają dużo błonnika, zapobiegają zaparciom. Co ciekawe zawierają dużo salicylanów, substancji obecnych m.in. w aspirynie, dzięki czemu zapobiegają zakrzepom i zwalczają stany zapalne.

Masło sezamowe(tahini): jest bogatym źródłem wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia, zawiera dużo cynku i witaminy E oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,  posiada 2 cenne substancje: sezaminę i sezamolinę. Przeciwdziałają one wysokiemu ciśnieniu krwi oraz zwiększają absorpcję witaminy E. Są bardzo silnymi antyoksydantami.

Nic dodać nic ująć. Ciasto bez wątpienia zdrowe, a czy smaczne przekonajcie się sami…

Składniki**:

Ciasto:

2 szklanki zmielonych płatków owsianych

2 szklanki zmielonych migdałów

4 czubate łyżki kakao

40 sztuk daktyli namoczonych uprzednio w ciepłej wodzie następnie z ta woda zmiksowanych na puree

2 łyżeczki cynamonu

Szczypta soli

Łyżka miodu (opcjonalnie)

Polewa:

3 dojrzałe banany

2 łyżki masła orzechowego lub sezamowego (tahini)

2 łyżki kakao

Szczypta soli

Łyżka miodu

Suche składniki na ciasto mieszamy w misce, dodajemy zmiksowane daktyle i miód i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej ręką. Powstałą masę wykładamy w formie ( ja zrobiłam to w tortownicy o średnicy 20 cm). Przygotowujemy polewę. Do blendera wrzucamy banany , kakao, masło orzechowe lub tahinę i miód. Dokładnie miksujemy, p czym polewamy ciasto polewą równomiernie rozsmarowując ją łyżką.  Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, chociaż najsmaczniejsze jest po 48 godzinach. Polecam i życzę smacznego!

 

*Autorką przepisu jest Karolina Boćko , źródło: ORGANIC,  numer 5(8) 2012

** ilość składników podwojona w stosunku do oryginalnego przepisu

15 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.