zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegański majonez

| 1 komentarz

Od kilku dni jesteśmy świadkami starcia zimy  z wiosną. Niestety przewagę ma ciągle ta pierwsza i mimo że dzień już długi a ptaki śpiewają jak oszalałe, śnieg sypie i sypie.   Przez tę  zimową aurę dopiero dziś uświadomiłam sobie że za nie całe 2 tygodnie Świętą Wielkanocne! Czas już najwyższy pomyśleć o Świątecznym menu…

Produktem bez którego nie można sobie wyobrazić  świątecznych potraw jest z pewnością,(obok  zakwasu na żurek i chrzanu ) majonez. Obowiązkowy dodatek do jajek,  ale również tradycyjnej sałatki jarzynowej z groszkiem bez której świąt sobie nie wyobrażam.

wegan-majonez3

Przepis na domowy majonez z jajek i oleju podawałam już kiedyś TUTAJ. W tym roku postanowiłam zrobić majonez wegański. Sposobów na jego zrobienie jest kilka. Najpopularniejszym jest chyba majonez z tofu. W Internecie widziałam również przepisy na majonez z fasoli.  Mój  majonez to nietypowe połączenie białej fasoli i śmietanki ze słonecznika, do tego olej, trochę soku z cytryny… Z resztą zobaczcie sami:

Wegański majonez

Składniki:

1 szklanka białej  fasoli (ugotowanej lub z puszki)

¾  szklanki śmietanki z pestek słonecznika- przepis TUTAJ

1 łyżka chrzanu

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny

Szczypta soli

Fasolę wrzucamy do malaksera lub blendera (ja użyłam Speedcooka) ,dodajemy śmietankę ze słonecznika, łyżkę chrzanu, sok lub ocet jabłkowy, doprawiamy solą. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy olej i miksujemy aż nasz majonez będzie miał jednolitą, aksamitną konsystencje:). Przechowujemy w lodówce, w słoiczku kilka dni.

wegan-majonez0

 

 

1 komentarz

  1. ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.