zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

Wegańskie kotleciki z zielonego groszku i kaszy jaglanej. W sam raz na piknik… w Kazimierzu

| 4 komentarzy

W zeszły weekend opuściliśmy nasze ukochane Podlasie i udaliśmy się w równie piękny rejon Polski, a mianowicie do Krainy wąwozów lessowych. Kazimierz Dolny, chyba najbardziej urokliwe miasteczko tych terenów odwiedzaliśmy już parokrotnie i bez wątpienia jest  to obowiązkowe do zaliczenia miejsce na mapie  Polski. Malutkie, urokliwe doskonałe na romantyczny weekend z ukochanym …  Zadziwiło mnie jednak trochę, że przyjeżdżający tu turyści  ograniczają się jedynie do przepięknej jakby nie było Starówki  oraz Góry Trzech Krzyży z przepiękną panoramą miasteczka i Wisły. Czyżby nie zdawali sobie sprawy jak piękne jest otoczenie samego miasta? Cudowne o tej porze roku liściaste lasy które przepełnia śpiew ptaków, pełne głębokich i tajemniczych  wąwozów, urocze wioseczki z drewnianą zabudową… Wybierając się na spacer szlakiem w kierunku wsi Mięcmierz nie spotkaliśmy na swej drodze ani jednej osoby, chociaż może to i dobrze…

kaz1

kaz2

kaz3

kaz4

kaz5

kaz6

kaz7

Oczywiście podczas tak przyjemnej wycieczki  nie mogło zabraknąć dobrego prowiantu. Tym razem pierwsze skrzypce grały zielone kotleciki z zielonego groszku, kaszy jaglanej, marchewki,  prażonych pestek słonecznika i sezamu oraz dużej ilości duszonego szpinaku.  Przepis zainspirowany propozycją Jadłonomii na najlepsze wegeburgery z moimi dużymi modyfikacjami.

burgery1

burgeryburgery3

 

Składniki:

2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka startej na grubszych oczkach marchewki

2 garści szpinaku

1 pęczek natki pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki podprażonych na suchej patelni ziarenek słonecznika

½ szklanki podprażonego sezamu

2 łyżki maki z ciecierzycy lub skrobi kukurydzianej

2-3 łyżki oleju

2 łyżki soku z cytryny

Sól, pieprz

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki imbiru

 

Ugotowany groszek wrzucić do malaksera z 2 ząbkami czosnku i 2 łyżkami cytryny i zmiksować ( ale nie na bardzo jednolita masę) posolić  do smaku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić  na patelni, dodać szpinak i  kurkumę i dusić jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu. Zmiksowany groszek, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekana natkę pietruszki, szpinak z cebulką a także pestki słonecznika, sezam i marchewkę oraz mąkę i olej umieścić w większej misce i wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Dodać przyprawy, jeszcze raz wymieszać i formować kulki wielkości mandarynki. Rozpłaszczone kulki można obtaczać w zmielonych płatkach owsianych i smażyć na patelni lub upiec w piekarniku ( po 20 min. z każdej strony przy 200 st C). Podawać z kaszą lub w bułce jako burgery z ulubioną surówką. Smacznego!

4 Komentarze

  1. Ale piękna sceneria, zazdroszczę takich plenerów! :)

  2. Kazimierz jest piękny i warto go odwiedzić. Najlepiej na tygodniu, bo w weekendy trochę tłoczno. Na drugim brzegu Wisły leży rówinież bardzo malowniczo położony Janowiec, warto i tam przy okazji zajrzeć.

  3. Najlepsze wegańskie kotleciki jakie kiedykolwiek jadłam! Upieczone w piekarniku są przepyszne… :)

  4. Ile kotlecików wychodzi z podanych proporcji?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current day month ye@r *