zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Gołąbki z liści kalarepki z kurkami

| 2 komentarze

golabki-z-kalarepki1

Kalarepka obrodziła mi na działce że cho cho. Przerabiam ją więc na różne sposoby. Już myślałam że skończyły mi się pomysły, aż tu nagle w głowie zaświtała myśl: a może by tak wykorzystać również jej liście? Owa myśl zbiegła się  z zakupem kurek od pani pod marketem, a w lodówce miałam ugotowaną kaszę gryczaną z dnia poprzedniego… I tak oto zrodził się prosty przepis na gołąbki z liści kalarepki…

Zajadając się zgrubiałą, okrągłą częścią łodygi kalarepy, liście najczęściej wyrzucamy, często nieświadomi tego, że nie tylko są one jadalne i bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe, zdrowsze nawet niż wyżej wspomniana okrągła łodyga.

Faktem jest, że wygląd zmęczonych transportem i leżakowaniem w warzywniaku liści kalarepy nie napawa optymizmem i rodzi odruch oberwania ich jak najszybciej. Jeśli zaś ma się ten luksus posiadania kalarepy wyhodowanej we własnym ogródku, wtedy to co innego. ..grzechem byłoby jest  zmarnować. Namawiam więc do przygotowania gołąbków!

golabki-z-kalarepki2

Gołąbki z liści kalarepki z kurkami

Składniki:

2 średnie kalarepki (zgrubiałe łodyżki)

8 dużych liści kalarepki

100g świeżych kurek (jeśli mamy wiecej to jeszcze lepiej)

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (może by inna: jęczmienna, jaglana)

1 cebula

Ząbek czosnku

Natka pietruszki

Sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek.

½ łyżeczki kurkumy

Olej kokosowy do smażenia (lub inny)

Niepełna szklanka wywaru z warzyw lub wody.

Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba warzywa wrzucamy na  patelnie  z rozgrzanym olejem kokosowym, smażymy na średnim ogniu kilka minut . Dodajemy kurkumę, tymianek. Wlewamy  wywar lub wodę i dusimy aż kalarepka będzie miękka. Dodajemy umyte i pokrojone drobno kurki, smażymy jeszcze parę minut. Doprawimy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy  ugotowaną kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz do gołąbków  zdejmujemy z ognia o odstawimy do ostygnięcia. W tym czasie umyte liście kalarepy wrzucamy do wrzątku na 1 – 2 minuty. Na każdy liść nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Gotujemy a parze 20 min. Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.