slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Bananowiec z nerkowców | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bananowiec z nerkowców

| 4 komentarze

bananowiec1

Z ręką na sercu mogę stwierdzić że to jedno z najlepszych wegańskich i witariańskich ciast na bazie nerkowców jakie robiłam i jakie jadłam. Nie jest co prawda tanie bo wymaga użycia sporej ilości dość drogiego, nierafinowanego, zimno tłoczonego oleju kokosowego, ale jego smak rekompensuje koszty. Nie zawiera w sobie ani grama cukru (po za naturalnym, występującym w daktylach i bananach), brak w nim nabiału a jednak jest delikatnie kremowe. Nie przedłużając: oto przez wielu wyczekiwany, dawno już obiecany przepis na bananowiec  z borówkami*

bananowiec2

Składniki  na  małą, 16 cm tortownicę.

Spód:

1 ½ migdałów

1 szklanka daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

½ szklanki wiórków kokosowych

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wypełnienie:

1 szklanka zmiksowanych, dojrzałych bananów

1 szklanka orzechów nerkowca

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki kurkumy

6 łyżek masła (śmietanki ) kokosowej

10 łyżek oleju kokosowego

Migdały mielimy na mąkę, oddzielnie miksujemy namoczone w ciepłej wodzie daktyle. Do musu daktylowego dodajemy wszystkie składniki: mąkę z migdałów, wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii. Można dodać również szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy gęste ciasto którym wykładamy spód tortownicy wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki lub do zamrażarki.

Przystępujemy do zrobienia bananowo-orzechowego nadzienia. Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie (na przynajmniej godzinę) orzechy nerkowca miksujemy na gładką masę. Łączymy z musem z bananów, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy Na końcu  roztopiony olej kokosowy. Masło kokosowe to nic innego jak osadzony na wieczku schłodzonej puszki  mleka kokosowego tłuszcz. Dodanie kurkumy ma tu na celu zamaskowanie szarawego koloru bananów i nadanie ładnej, żółtej barwy. Smakowitą masę wykładamy na spód, wygładzamy  i wstawiamy na 1 godz. do zamrażarki aby stężała. W tym czasie przygotowujemy pokrojone w plasterki banany. Po wyjęciu z zamrażarki ciasto obkładamy na wierzchu bananami i borówkami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

bananowiec3

*oryginalny przepis pochodzi z bloga Sweetly Raw

 

 

 

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.