zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Bananowiec z nerkowców

| 4 komentarzy

bananowiec1

Z ręką na sercu mogę stwierdzić że to jedno z najlepszych wegańskich i witariańskich ciast na bazie nerkowców jakie robiłam i jakie jadłam. Nie jest co prawda tanie bo wymaga użycia sporej ilości dość drogiego, nierafinowanego, zimno tłoczonego oleju kokosowego, ale jego smak rekompensuje koszty. Nie zawiera w sobie ani grama cukru (po za naturalnym, występującym w daktylach i bananach), brak w nim nabiału a jednak jest delikatnie kremowe. Nie przedłużając: oto przez wielu wyczekiwany, dawno już obiecany przepis na bananowiec  z borówkami*

bananowiec2

Składniki  na  małą, 16 cm tortownicę.

Spód:

1 ½ migdałów

1 szklanka daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

½ szklanki wiórków kokosowych

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wypełnienie:

1 szklanka zmiksowanych, dojrzałych bananów

1 szklanka orzechów nerkowca

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki kurkumy

6 łyżek masła (śmietanki ) kokosowej

10 łyżek oleju kokosowego

Migdały mielimy na mąkę, oddzielnie miksujemy namoczone w ciepłej wodzie daktyle. Do musu daktylowego dodajemy wszystkie składniki: mąkę z migdałów, wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii. Można dodać również szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy gęste ciasto którym wykładamy spód tortownicy wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki lub do zamrażarki.

Przystępujemy do zrobienia bananowo-orzechowego nadzienia. Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie (na przynajmniej godzinę) orzechy nerkowca miksujemy na gładką masę. Łączymy z musem z bananów, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy Na końcu  roztopiony olej kokosowy. Masło kokosowe to nic innego jak osadzony na wieczku schłodzonej puszki  mleka kokosowego tłuszcz. Dodanie kurkumy ma tu na celu zamaskowanie szarawego koloru bananów i nadanie ładnej, żółtej barwy. Smakowitą masę wykładamy na spód, wygładzamy  i wstawiamy na 1 godz. do zamrażarki aby stężała. W tym czasie przygotowujemy pokrojone w plasterki banany. Po wyjęciu z zamrażarki ciasto obkładamy na wierzchu bananami i borówkami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

bananowiec3

*oryginalny przepis pochodzi z bloga Sweetly Raw

 

 

 

4 Komentarze

  1. kupuję banany i robię, bez dwóch zdań! :)

  2. Świetna decyzja:)

  3. No i znowu nerkowce 😀 już przy mini serniczkach marudziłam,ale nie mogę zrobić niczego z nerkowców więc na zastępstwo włoskie mogłyby być? Tyle szczęście na talerzu :) Pozdrawiam.

  4. Zrobilam! Wyszedł całkiem dobry, tylko ciut tłusty. Może za dużo oleju dałam. Pomysl niezły, ciekawe czy z innymi owocami tez by wyszło.
    Pozdrawiam :-) Basia

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.