zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Brukselka z sosem klonowo – tahinowym

| 1 komentarz

brukselka1

Ten post powstał po to, aby przekonać do tego uroczego warzywa wszystkich tych, którzy w dzieciństwie zostali skrzywdzeni przez niedouczone kulinarnie: mamy, babcie lub panie kucharki w przedszkolu, które to rozgotowywały brukselkę na mazię, która pod wpływem zbyt długiej obróbki termicznej zmienia na dodatek smak na gorzkawy.

A wystarczy obgotować ją krótko ( do 10 min) na parze lub w wodzie, po ugotowaniu przelać zimną wodą. Podsmażyć dodatkowo na patelni, (chociaż nie jest to koniecznością) i połączyć z pysznym dodatkiem, np. sosem tahinowo- klonowym. Brukselka lubi towarzystwo słodkiego, dobrze się z nim komponuje.

Ale nie tylko za smak powinniśmy sięgać po brukselkę jak najczęściej. Jak na porządną przedstawicielkę kapustnych przystało, brukselka jest prawdziwą skarbnicą, witamin, minerałów i fito składników, a do tego ma najwięcej spośród kapustnych łatwo przyswajalnego białka.

 Można rzec że brukselka jest córką jarmużu czyli najzdrowszego warzywa świata. Powstała z jego krzyżówki z kapustą. Polecam ją dla osób o skołatanych nerwach -dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, które jak wiadomo mają dobry wpływ na układ nerwowy.

Dzięki dużej zawartości fito składników o charakterze antyoksydantów (Wit. C, E, indol-3-karbinol, sulforafan) można ją uznać za dzielną wojowniczkę w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój raka.

Więcej o właściwościach prozdrowotnych i nie tylko brukselki poczytacie w Biokurierze.

A tym czasem przejdźmy do przepisu!

Składniki:

  • ·500 g brukselki
  •   garść orzechów włoskich

Sos:

  • ·         1 łyżka tahiny*
  • ·         2  łyżki musztardy Dijon
  • ·         2 łyżki sosu sojowego
  • ·         3 łyżki syropu klonowego lub z daktyli lub z agawy

 

*robiłam raz bez tahiny i też było dobre

Wykonanie:

Brukselkę oczyszczamy i przekrajamy na pół. Gotujemy na parze ok. 10 min. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z 1 łyżką oleju. Smażymy 2 – 3 min  na dość dużym ogniu, cały czas mieszając aż brukselki się lekko zrumienią.

W słoiczku lub szklance mieszamy składniki sosu do wytworzenia jednolitej emulsji. W razie potrzeby dorabiamy sosu więcej. Im go więcej tym lepiej!  Ugotowaną i podsmażoną brukselkę posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem. Smacznego!

 

1 komentarz

  1. intrygujący ten sos. i robi z prostej brukselki super danie 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.