zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pieczone warzywa z orzechowym pesto

| 5 komentarzy

Uwielbiam pieczone warzywa. Jesienią i zimą pojawiają się na moim stole bardzo często. Czy to z buraka, czy z marchewki czy z ziemniaka,  podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz i intensywny smak. W połączeniu z ziołami, czosnkiem i odrobiną oleju pieczone warzywa mogą tworzyć samodzielne, sycące, smaczne a co najważniejsze bardzo proste danie.

pieczone-warzywa1

Do pieczenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa korzeniowe,  dyniowate, ziemniaki,cebulowe oraz kapustowate. Generalnie wszystko co mamy akurat pod ręką. U mnie najczęściej jest to marchewka, pietruszka (polecam ekologiczne, są intensywniejsze w smaku, słodsze, a pietruszka nie ma „goryczki”) dynia hokkaido, kalafior i brukselka.

Przed pieczeniem warzywa dobrze jest obtaczać w ziołowo czosnkowej marynacie która jeszcze wzmocni ich smak.

Pieczone warzywa podawać można z świeżą surówką, ulubionym sosem. Mnie najbardziej smakuje z orzechowym pesto z orzechów laskowych .

pieczone-warzywa2

pieczone-warzywa3

Pieczone warzywa z ziołami

Składniki:

Warzywa, dowolna ilość, dowolne gatunki, u mnie:

  • ·         1 spora marchewka
  • ·         1 korzeń pietruszki
  • ·         ½ małej dyni Hokkaido
  • ·         Kilka różyczek kalafiora
  • ·         1 czerwona cebula
  • ·         Kilka brukselek przekrojonych na pół
  • ·         2 -3 gałązki świeżego tymianku

Marynata ziołowa

  • ·         4 łyżki oliwy z oliwek
  • ·         1 łyżeczka tymianku suszonego
  • ·         1 łyżeczka cząbru
  • ·         1 łyżeczka oregano
  • ·         1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ·         2 ząbki czosnku
  • ·         Sól
  • ·         Pieprz

Wykonanie

Warzywa kroimy w mniejsze kawałki (kostkę , plasterki),brukselki przekrajamy na pół. Marynatę przygotowujemy w większej misce  (mieszamy wszystkie składniki)do miski wrzucamy warzywa i dokładnie mieszamy z marynatą. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w tem. 180 st C ok. 1 godz. Jeśli warzywa są zbyt twarde zostawiamy w piekarniku jeszcze 30 min.

orzechowe-pesto

Orzechowe pesto *

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju zimno tłoczonego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Sól do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Wykonanie

Orzechy wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i prażymy przez chwile ciągle mieszając. Wysypujemy na ściereczkę, zawijamy i rolując je na stole w ścierce pozbawiamy w miarę możliwości skórki.

Orzechy wsypujemy do malaksera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.  Gotowe pesto nakładamy na wierzch upieczonych warzyw lub z nimi mieszamy.

*Pomysł na orzechowe pesto zaczerpnęłam z bloga Ani ze Strawberries from Poland, z tym że u mnie pesto w 100 % wegańskie (bez parmezanu i śmietanki)

 

5 Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis,który na pewno wypróbuję :)
    Twój blog nie inspiruje,ale mało jest tak ciekawych blogów.Może mogłabyś mi polecić jaki blog zdobył Twoje uznanie ? :)

    Serdecznie pozdrawiam.

  2. pesto wygląda bardzo kusząco, zresztą tak jak i warzywa 😉

  3. Super przepis. Zastanawiam się czy mogę zrobić takie pesto z orzechów włoskich.

  4. Natalia, jak najbardziej. Początkowo tez myślałam o orzechach włoskich bo mam ich w domu cały worek:)

  5. Wow. Uwielbiam pesto orzechowe, ale w życiu nie dodawałam do niego kakao. Czuję się zaintrygowana!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.