https://cbt20.fk.uns.ac.id/terbaru/https://djpen.kemendag.go.id/papamama/demo/http://ct.if.unsoed.ac.id/menang/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/
Sałatka na ciepło z boczniakami, kaszą gryczaną i granatem | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Sałatka na ciepło z boczniakami, kaszą gryczaną i granatem

| 0 komentarzy

boczniak-i-granat

Czy pisałam już  kiedyś że uwielbiam grzyby? Jeśli nie to wiedzcie że tak jest istotnie i odkąd przestałam jeść mięso sięgam po nie często. Ze względu na smak pełen umami są mięsa świetnym substytutem. Kiedy w lasach już pustka i skończą się nawet opieńki i zielonki, z ochotą sięgam po boczniaki. Niestety sięgam po te z supermarketu lub  targu, jednak mam pewne plany dotyczące domowej hodowli boczniaków, ale o tym innym razem.

boczniak-i-granat2

Boczniaki najlepiej smakują na ciepło. Ja najbardziej lubię je smażone z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Tak właśnie przygotowane są bazą do tej oto sałatki. Do tego kasza gryczana, natka pietruszki, granat, sok z limonki i dobra oliwa. Sałatka jest naprawę pyszna, granat świetnie się komponuje ze smakiem boczniaków. Pamiętajcie tylko aby zjeść ją na ciepło  😉

boczniaki

Sałatka z boczniakami, kaszą gryczaną i granatem

Składniki:

(dla 2 osób)

  • ·         1 opakowanie boczniaków 250 g
  • ·         2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • ·         Ziarenka z ½ średniego granatu
  • ·         1 łyżka soku limonki lub cytryny
  • ·         Oliwa z oliwek lub olej lniany zimno tłoczony
  • ·         Sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Kapelusze boczniaków kroimy na grubsze paski, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy aż odparuje z nich woda i się lekko zrumienią, co jakiś czas mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja dodaje również ½ łyżeczki kurkumy.  Do miski wsypujemy ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, dodajemy ciepłe boczniaki, pokrojoną natkę pietruszki  i ziarenka granatu. Dodajemy sok z limonki lub cytryny oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub zimno tłoczonego oleju. Mieszamy. Dekorujemy dodatkową porcją granatu i natki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.