Po sukcesie warsztatów dyniowych, zamarzył mi się cały cykl Warzywnych Warsztatów Kulinarnych. Warsztatów, których celem będzie pokazanie, że jedzenie warzyw nie boli, warsztatów, które zachęcą uczestników do częstszego sięgania po te odżywcze rośliny i pokażą, że mogą być one nie tylko dodatkiem do kotleta, ale przede wszystkim kompletnym daniem głównym, pyszną, odżywczą zupą czy nawet deserem!
A wymyśliłam to sobie tak, że na każdym spotkaniu bohaterem będzie inne warzywo, a właściwie ich grupa należąca do jednej rodziny. Pokażę dlaczego warto sięgać po dane warzywo i co smacznego i niekonwencjonalnego można z niego przygotować.
A już 1 grudnia marzenie zamieniam w czyn i zaczynam od najszlachetniejszej rodziny warzyw kapustowatych do której oprócz tradycyjnej kapusty głowiastej zaliczamy również: kapustę włoską, pekińską, bok choy, kalafior, brokuł, kalarepkę, brukselkę oraz najzdrowszy z najzdrowszych jarmuż.
A dlaczego kapuściana rodzinka jest taka naj, naj, naj?
– jej przedstawiciele mają najwięcej spośród wszystkich warzyw składników odżywczych, pod tym względem przewyższają je kilka a nawet kilkunastokrotnie
– zawierają wyjątkowo dużo antyoksydantów przez co są najskuteczniejszymi warzywami w profilaktyce nowotworowej
– mają ogromne znaczenie w fitoterapii czyli leczeniu za pomocą warzyw. Sprawdzają się zarówno w działaniu wewnętrznym jak i zewnętrznym.
Tyle w telegraficznym skrócie, a więcej informacji oczywiście na warsztatach.
Zapisy na kapuściane warsztaty odbywają się drogą mailową: poczta@ekoquchnia.pl
Więcej szczegółów znajdziecie TUTAJ.
P.S. Zaraz za kapustowatymi w kolejce ustawiły się warzywa korzeniowe, cebulowate oraz strączkowe 😉