zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa krem, surówka oraz frytki z topinamburu

| 2 komentarzy

topinambur1

Kto z was słyszał o topinamburze? Może zapytać raczej powinnam kto o nim nie słyszał, bo ostatnio bardzo głośno o tym warzywie,  szczególnie w światku ludzi kulinarnie zakręconych.  Żywię jednak nadzieje że są wśród Was osoby które  jeszcze nie słyszały nic o słoneczniku bulwiastym, ziemnej gruszce czy jerozolimskim karczochu  (bo tak również jest  topinambur zwany) i skorzystają z informacji o tej ciekawej roślinie które udało mi się odnaleźć.

Topinambur  przywędrował do Europy w XVII w. z Ameryki. W Polsce uprawiany był przez dziesięciolecia aż do czasów po II Wojnie Światowej. Potem na długi czas o nim zapomniano, być może dlatego, że kojarzył się ludziom z biedą i głodem II Wojny Światowej.  Brakowało  w owym czasie praktycznie wszystkiego oprócz topinamburu, który konsumowano wówczas w dużych ilościach. Dziś topinambur odkrywany jest na nowo, a jego popularność rośnie nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim za właściwości prozdrowotne.

topinampur

Ze względu na dużą zawartość inuliny i niski indeks glikemiczny, polecany jest przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę. Inulina jest doskonałą pożywką dla pożytecznej mikroflory przewodu pokarmowego, dlatego przyczynia się do regulacji pracy jelit, poprawia przemianę materii oraz wzmacnia odporność. Topinambur posiada poza tym całe mnóstwo witamin i minerałów, głownie wit. z grupy B, C oraz potasu i żelaza.

 Topinambur wyglądem przypomina korzeń chrzanu lub kłącze imbiru. Smak trudny do określenia, jak dla mnie najbardziej zbliżony do świeżo wyłuszczonych ze słonecznika pestek lub świeżych orzechów. Niektórzy rozpoznają w nim karczocha, rzodkiewkę, lub kalarepę. Bardzo przyjemnie chrupie  więc super że można jeść go na surowo.

Podobno można z niego przyrządzić całe mnóstwo potraw gdyż doskonale smakuje nie tylko na surowo ale również gotowany, pieczony oraz smażony. Ja przerobiłam topinambur na surówkę z gruszka i natką pietruszki, dodałam do kremowej zupy z białych warzyw oraz usmażyłam jak frytki i musze przyznać że ta ostatnia propozycja, mimo ze może nie najzdrowsza, okazała się być najpyszniejsza;)

Zupa krem z białych warzyw z topinamburem

Składniki:

  • 1 średni  korzeń selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 marchewka
  • Biała część pora
  • Ok. 250 g obranego topinamburu.
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojony w krążki por i często mieszając czekamy aż się zeszkli, wsypujemy tymianek, dorzucamy pozostałe warzywa i smażymy 2-3 min. Warzywa przekładamy do większego garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy i dodajemy odrobinę soku z cytryny. Zdejmujemy zupę z ognia a gdy przestygnie miksujemy za pomocą blendera „stopki”.

Frytki z topinamburu

Przepis banalnie prosty. Obrany topinambur kroimy w słupki, lub po prostu krążki i smażymy na złoty kolor na oleju (polecam ryżowy). Pamiętać należy  jednak, że topinambur szybciej robi się miękki niż ziemniak dlatego należy smażyć go krócej.

 topinambur2

Surówka z topinamburem, gruszką i pietruszką.

Składniki:

  • Kilka bulw topinamburu
  • 1 duża twarda gruszka
  • Sok z cytryny
  • Natka pietruszki
  • Szczypta soli
  • Olej lniany zimno tłoczony lub oliwa z oliwek

Topinambur obieramy ze skórki, gruszkę niekoniecznie, ale dokładnie myjemy. Ścieramy na grubych oczkach tarki, natkę drobno siekamy. Starty topinambur  i gruszkę mieszamy razem, lekko solimy, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Posypujemy natką , mieszamy i gotowe!

2 Komentarze

  1. Po topinamburze się pierdzi. Bardziej niz po grochu.

  2. Dziękuję za przepisy, chętnie je wypróbuję, a o efekty uboczne nie ma się co martwić jak mówi przysłowie – „żeby nie ten dech, to by człowiek zdechł”

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.