slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Wegańska, gorąca czekolada z dyni | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegańska, gorąca czekolada z dyni

| 9 komentarzy

czeko-z-dyni2

Uzbrojona w ciepłą czapkę, rękawiczki i ogromny parasol czekam na jesienno – zimową słotę. A ona nie nadchodzi. O tej porze zawsze już była. Przychodziła wraz z najmniej lubianym przez większość społeczeństwa miesiącem – listopadem. Tymczasem aura iście wczesno jesienna lub nawet  bym rzekła wiosenna (znalazłam w lesie kwitnącego zawilca!) Wszystko by było cudownie gdyby nie to, że na taki szarobury czas mam zawsze zarezerwowany kulinarny zestaw pocieszenia do którego strasznie mi już tęskno i po który sięgnęłam jednak mino pięknej aury i braku listopadowego doła. Do tego zestawu owego dołączyła jakiś czas temu wegańska, gorąca czekolada z… a jakżeby inaczej: dyni! Jest naprawdę pyszna, za sprawą  mieszanki korzennych przypraw  aromatyczna i rozgrzewająca, a za sprawą daktyli i przecieru z dyni gęsta i słodka.

Czekoladę tą robiłyśmy podczas ostatnich dyniowych warsztatów kulinarnych. Przepis na nią miał być zarezerwowany tylko dla warsztatowi czek, ale koniec końców stwierdziłam że musze się przepisem na nią podzielić z większym gronem.

Składniki:

(na 4 filiżanki)

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka przecieru  z dyni
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni na słodko*
  • 3 łyżki kakao
  • ¼ szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie i zmiksowanych daktyli
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy. Następnie przelewamy do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając.

Podajemy z dodatkową porcją mleka roślinnego i jeśli ktoś lubi bardziej słodką czekoladę, odrobinę syropu z agawy lub daktyli lub klonowym.

*Przyprawa do dyni na słodko:

1 część mielonych goździków, 2 części mielonego imbiru, 2 części  mielonej gałki muszkatołowej, 8 części cynamonu

9 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.