zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegańska, gorąca czekolada z dyni

| 9 komentarzy

czeko-z-dyni2

Uzbrojona w ciepłą czapkę, rękawiczki i ogromny parasol czekam na jesienno – zimową słotę. A ona nie nadchodzi. O tej porze zawsze już była. Przychodziła wraz z najmniej lubianym przez większość społeczeństwa miesiącem – listopadem. Tymczasem aura iście wczesno jesienna lub nawet  bym rzekła wiosenna (znalazłam w lesie kwitnącego zawilca!) Wszystko by było cudownie gdyby nie to, że na taki szarobury czas mam zawsze zarezerwowany kulinarny zestaw pocieszenia do którego strasznie mi już tęskno i po który sięgnęłam jednak mino pięknej aury i braku listopadowego doła. Do tego zestawu owego dołączyła jakiś czas temu wegańska, gorąca czekolada z… a jakżeby inaczej: dyni! Jest naprawdę pyszna, za sprawą  mieszanki korzennych przypraw  aromatyczna i rozgrzewająca, a za sprawą daktyli i przecieru z dyni gęsta i słodka.

Czekoladę tą robiłyśmy podczas ostatnich dyniowych warsztatów kulinarnych. Przepis na nią miał być zarezerwowany tylko dla warsztatowi czek, ale koniec końców stwierdziłam że musze się przepisem na nią podzielić z większym gronem.

Składniki:

(na 4 filiżanki)

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka przecieru  z dyni
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni na słodko*
  • 3 łyżki kakao
  • ¼ szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie i zmiksowanych daktyli
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy. Następnie przelewamy do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając.

Podajemy z dodatkową porcją mleka roślinnego i jeśli ktoś lubi bardziej słodką czekoladę, odrobinę syropu z agawy lub daktyli lub klonowym.

*Przyprawa do dyni na słodko:

1 część mielonych goździków, 2 części mielonego imbiru, 2 części  mielonej gałki muszkatołowej, 8 części cynamonu

9 Komentarze

  1. A ten przecier z dyni, to po prostu starta dynia, czy to trzeba jakoś wcześniej przygotować?

  2. Najlepsza czekolada na jesienne dni! Polecam :)

  3. Przecier z dyni można zrobić w dwojaki sposób: albo dynie ugotować na parze lub w małej ilości wody i następnie zmiksować, albo upiec i zmiksować.

  4. Acha, rozumiem, w takim razie muszę spróbować :)

  5. Wygląda pysznie! Ale żeby czekolada z dyni? Trzeba będzie spróbować.
    A skąd taki przepis wziął się? Skąd pomysł na takie połączenie?

  6. zamiast kakao polecam również karob – czekolada wyglada przepysznie:)
    Pozdrawiam

  7. Co to znaczy 2 części? Dwie łyżeczki?

  8. Fajny przepis.
    Łatwy i szybki a czekolada pyszna i lekka.
    Dobrze, że czekolada „wypłynęła” poza warsztaty 😉
    Dziękuję.

  9. Ja użyłam gotowej przyprawy do ciasteczek korzennych i dodałam łyżkę oleju kokosowego. Raj na ziemi :-)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.