zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Orzechy w daktylowym karemelu czyli jadalne prezenty na Święta

| 4 komentarzy

Gorączka przed świąteczna zaczęła się na dobre. W całym tym około bożonarodzeniowym szale najbardziej przerażają mnie zakupy, a dokładnie rzecz biorąc kupowanie  prezentów dla najbliższych. Po pierwsze dlatego, że zawsze mam dylemat co danej osobie kupić,  a po drugie nienawidzę wprost  tego biegania między regałami zatłoczonych przed świętami sklepów, supermarketów czy targów, wypełnionych fałszywymi mikołajami i  wszech rozbrzmiewającymi  dzwoneczkami i kolędami. Koszmar.

Dlatego w tym roku postanowiłam oszczędzić sobie tych wycieczek i zostać w domu. Prezenty dla rodziny i znajomych robię sama w zaciszu domowego ogniska.  

Oczywiście wszystkie zrobione przeze mnie podarunki będą jadalne, bo chyba nic tak nie uszczęśliwia jak smaczny, domowy łakoć, taki jak np. te orzeszki w karmelu.  Dobrym pomysłem będzie również domowa granola, trufle, ciasteczka czy chociażby dobra nalewka. Wszystko zależy od waszej inwencji.

Inspiracją do orzechów w karmelu był TEN przepis. Ponieważ  syrop z kukurydzy jakoś niezbyt dobrze mi się kojarzy użyłam syropu z daktyli. A ponieważ syrop z daktyli nie tężeje nawet w niskiej temperaturze i nie robi się twardy tak jak syrop kukurydziany, zamiast robić batoniki tak jak w przepisie,  postanowiłam orzechy zalać pysznym syropem i umieścić w słoiczkach. Ładnie ozdobione mogą stanowić sympatyczny prezent gwiazdkowy zarówno dla męża jak i dla babci czy przyjaciółki.orzechy-w-karmelu1

orzechy-w-karmelu

Orzechy w daktylowym karmelu

Składniki:

  • 1 szklanka syropu z daktyli
  • ¾ szklanki cukru pudru (u mnie zmielony cukier brązowy)
  • ¼ szklanki wody
  • 1 ¼ szklanki różnych orzechów uprażonych przez chwile na suchej patelni ( u mnie orzechy laskowe, nerkowce i orzechy włoskie)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wodę, cukier i syrop daktylowy wymieszać w garnuszku i zagotować ciągle mieszając. Dodać olej kokosowy i gotować jeszcze przez chwilę (na wolnym ogniu, ciągle mieszając). Zdjąć garnek z ognia dodać sól i sodę oczyszczoną, wymieszać.  Podprażone orzechy umieścić w słoiczku i zalać karmelem. Słoiczek zakręcić a po ostygnięciu można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Cóż, że względu na sporą zawartość cukru nie jest to być może zbyt zdrowy łakoć. Jednak jest tak pyszny że dwóch tygodni w lodówce raczej nie ma szans przeleżeć:)

4 Komentarze

  1. Tak mnie właśnie oświeciło, żeby kupować prezenty 2 miesiące przed świętami, albo i nawet wcześniej, a już najlepiej to po świętach 😉
    A tak na poważnie to wolałabym właśnie dostać tego typu prezent niż kolejny zestaw kosmetyków :/
    TO się ceni 😉

  2. Kasia, ja zawsze postanawiam sobie że tym razem kupie prezenty w listopadzie ale nigdy nic z tego nie wychodzi i lecę po nie 23 grudnia :)

  3. Pyszne orzechy :-)
    zastanawiam się – w jakim celu dodaje się sodę?
    serdeczne pozdrowienia!
    kk

  4. Kasiu K. czyżby paczka doszła? :) Jeśli chodzi o sodę to nie mam pojęcia, wydaje mi się że chodzi po prostu o podkręcenie smaku.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.