zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa ziemniaczano – cebulowa z jarmużem i ciecierzycą

| 1 komentarz

zupa-z-jarmuzem

Wracając do domu w zimne, szare popołudnia o niczym innym nie marzę jak o miseczce parującej zupy. Tak było i tym razem. Myślałam że nic miłego już mnie nie spotka. Szare niebo, chłód, spóźniony autobus, zgubiona rękawiczka, odwołane spotkanie na które czekałam cały tydzień…

Na ratunek przyszła ta zupa oraz lampka czerwonego wina która świetnie się z zupą skomponowała.  Rekompensata za smutny dzień :)

To już ostatni jarmuż z mojego ogrodu. Dzielnie przetrwał pierwsze śniegi i przymrozki, ale był już u kresu sił. Zasłużył na to aby swój żywot zakończyć w czymś pysznym.

Składniki:

  • ·         5 niewielkich cebul
  • ·         1 marchewka
  • ·         1 korzeń pietruszki
  • ·         8 ziemniaków
  • ·         Garść liści jarmużu ( może być również szpinak)
  • ·         2 ząbki czosnku
  • ·         Szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • ·         1 łyżka tymianku
  • ·         ¼ łyżki gałki muszkatołowej
  • ·         2 listki laurowe
  • ·         Kilka ziaren ziela angielskiego
  • ·         Olej do smażenia
  • ·         Łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Cebulę kroimy w ósemki i podpiekamy na suchej patelni tak, aż się zrobi brązowa. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju (oddzielnie niż cebulę). Dodajemy tymianek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową.  Po 5 min. warzywa wrzucamy do 2 litrów wrzątku, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą ugotowane al dente, do garnka wrzucamy przypieczoną cebulę, pokrojony w paski jarmuż i gotujemy jeszcze 10-15 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny i dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Smacznego!

 

1 komentarz

  1. Twój wpis uświadomił mi jak dawno już zupy nie jadłam! Wygląda apetycznie 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.