zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wigilijna zupa grzybowa z quinoa

| 0 komentarzy

Święta to na szczęście nie tylko gorączka zakupów i dylematy związane z prezentami. To przede wszystkim feria zapachów które czynią ten czas niezmiernie przyjemny. Gdybym  wybrać miała najprzyjemniejszy zapach kojarzący się ze Świętami miałabym poważny dylemat, jednak w pierwszej trójce na pewno byłby zapach świeżej choinki oraz… zapach suszonych grzybów w gotowanej właśnie zupie lub kapuście z grzybami.

Uwielbiam zupę z suszonych grzybów. A jeszcze bardziej jej aromat unoszący się po całym mieszkaniu podczas gotowania.  Staram się ją  jednak przygotowywać tylko raz w roku, wtedy jest jeszcze smaczniejsza  a jej zapach bardziej cieszy. W moim rodzinnym domu nazywana jest barszczem z grzybami , zabielana jest śmietaną i zawiera pokrojone w kostkę ziemniaki. Ja od pewnego czasu rezygnuję ze śmietany, zamiast ziemniaków dodaję zaś mało popularny podczas Wigilii składnik,  a mianowicie komosę ryżową czyli quinoa. Taka zupa jest nie tylko bardziej odżywcza ze względu na wysoka wartość quinoa, ale również nisko kaloryczna. Polecam!

zupa-grzybowa22

Składniki:

  • ·         garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • ·         1 cebula
  • ·         2 marchewki
  • ·         1 korzeń pietruszki
  • ·         ½ korzenia selera
  • ·         2 -3 łodygi selera naciowego
  • ·         2 ząbki czosnku
  • ·         3 listki laurowe
  • ·         Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ·         Kilka ziarenek pieprzu
  • ·         1 Łyżeczka tymianku
  • ·         Sól, pieprz mielony do smaku
  • ·         2 łyżki oleju
  • ·         1,5 litra wody
  • ·         ½ opakowania (120 g) komosy ryżowej czyli quinoa

Wykonanie:

Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie lub na 1 godz. w gorącej. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera obrać i pokroić w plasterki. Wodę zagotować, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu a następnie pokrojone warzywa korzeniowe. Cebulę obrać i pokroić w piórka, seler naciowy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i seler naciowy a także namoczone i pokrojone w paski grzyby. Wsypujemy łyżeczkę tymianku. Smażymy przez chwilę aż cebula się zeszkli, następnie zawartość patelni wrzucamy do wywaru warzywnego.  Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 25 min. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz. W osobnym garnku gotujemy komosę ryżową  (quinoa) na sypko według przepisu na opakowaniu. Do talerza wlewamy chochlę zupy oraz 2 łyżki gotowanej quinoa . Można posypać natką pietruszki. Smacznego!

zupa-grzybowa

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.