zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

O smutnym losie niedocenionego selera

| 13 komentarzy

Jedno z najmniej urodziwych warzyw korzeniowych. Wygląda trochę jak zapuszczony ziemniak. Nie dość  że brzydki to jeszcze niedoceniany w kuchni. Podczas gdy inne warzywa robią zawrotną karierę, jak chociażby jarmuż czy topinambur, o selerze nikt nie mówi i nikt nie pamięta.  Z jednej strony trudno się dziwić: wyglądem nie powala, a i zapach i smak jest dla wielu nie do zniesienia. Może gdyby więcej osób miało świadomość że niezły z niego afrodyzjak, stałby się bardziej popularnym warzywem 😉

selery

Znam osoby które na samą myśl o selerze wzdrygają się. Znajdą go i wyłowią z talerza nawet jeśli znajduje się w potrawie w mikroskopijnej ilości. Wiele jest takich co nie jedli go w postaci innej niż jarzyna w zupie i nie mam tu na myśli zupy selerowej, a raczej rosół lub bulion warzywny. Sama do niedawna nie byłam lepsza (no może troszkę lepsza, bo jadałam go również w tradycyjnej sałatce jarzynowej z groszkiem).  To wegetarianizm otworzył mi oczy na seler (jak również wiele innych warzyw). Bo czy zwykły zjadacz schabowego słyszał o kotletach z selera, pysznym pasztecie czy selerze a’la ryba po grecku? A o zupie kremie? Frytkach z selera? Jeśli słyszał to zwracam honor, jeśli nie to zapraszam na dwie moje ulubione propozycje z selerem w roli głównej.

Zanim jednak przejdę do przepisów, kilka zdań na temat walorów odżywczych i zdrowotnych selera. Na co jeszcze oprócz libido działa to warzywo?

– składniki zawarte w selerze działają uspokajająco i antystresowo

-wykazuje  on działanie moczopędne, wskazany jest wiec przy kamicy nerkowej i zaburzeniach czynności nerek.

– działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie

-usuwa toksyny z organizmu, wspomaga przemianę materii

-zawiera duże ilości Wit. A, E i C, witamin z grupy B i kwasu foliowego

– jest niezwykle niskokalorycznym warzywem, 100g  zawiera jedynie 7 kcal!

Mam nadzieje że to wystarczające argumenty aby częściej sięgać po seler, a jeszcze bardziej przekonają Was poniższe przepisy.

pasztet-selerowy

Pasztet z selera i migdałów

Składniki (na 1 małą blaszkę lub 4 kokilki):

  • 2 korzenie selera (ok. 2 szklanki ugotowanego i pokrojonego w mniejsze kawałki
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Pieprz ziołowy
  • Olej kokosowy (lub inny) do smażenia

Wykonanie:

Selery gotujemy ze skórką w całości lub po przekrojem na pół, aż będą miękkie. Po ugotowaniu, studzimy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę dusimy na oleju, dodajemy przyprawy i czosnek.

Do miski wrzucamy ugotowane selery, ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone migdały, cebulkę z przyprawami. Miksujemy wszystko za pomocą ręcznego blendera, doprawiamy do smaku jeśli trzeba.

Blaszkę do pieczenia lub kokilki smarujemy olejem kokosowym, a następnie umieszczamy w nich masę na pasztet. Wygładzamy i smarujemy z wierzchu olejem. Pieczemy ok. 1 godz. w temp 180 st.

pasztet-selerowy3

Seler po grecku

To kolejne po „flaczkach” z boczniaków wegańskie danie będące imitacją dania mięsnego a właściwie rybnego.

Składniki:

  • 3 korzenie selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora marchewka
  • ½  puszki pomidorów (lub najlepiej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ostu balsamicznego
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • ½ szklanki czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub innego słodziwa
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • Olej kokosowy lub inny do smażenia

seler-po-grecku

Wykonanie:

Selery obieramy i kroimy na grubsze plastry. Gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze tak, aby były aldente. Na patelni rozgrzewamy  olej, wrzucamy ugotowane i pokrojone w mniejsze kawałki selery. Posypujemy je solą, pieprzem, ewentualnie kurkumą. Smażymy aż lekko się zarumienią, przewracając  co jakiś drewniana łyżką.

Cebule kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na grubszych oczkach tarki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule, po chwili smażenia dodajemy również startą marchewkę, listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy przez kila minut, po czym wlewamy na patelnie ½ szklanki bulionu i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny, pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze 5-10 min na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy usmażone selery i wszystko razem mieszamy.

Możemy również dodać czarne oliwki. Smacznego selera!

13 Komentarze

  1. Oj biedny ten seler. Będę musiała go dziś przytulić 😉 Ja akurat przepadam za selerem, i to też od momentu gdy zainteresowałam się dietą roślinną. Surowy mi tylko jakoś nie wchodzi.

    Fajne te malutkie kokilki do zapiekania, muszę sobie sprawić 😉

  2. Rzeczywiście seler to niedoceniane warzywo, a jest bardzo zdrowy i smaczny, jeśli się go odpowiednio przyrządzi. Fajny przepis, na pewno przetestuję :)

  3. http://alpacasquare.blogspot.com/2013/09/seler.html bardzo doceniany! 😀 tak serio, to uwielbiam selera : ) choć podczas dzieciństwa nienawidziłam, szczególnie tego w rosole ;x

  4. przepis na pasztet wygląda świetnie. z pewnością wypróbuję! serdeczne pozdrowienia :-)

  5. Świetny blog. Jak patrze na zdjęcia to od razu mam ochotę zrobić to samo.

  6. Ja i moja rodzina akurat bardzo lubimy seler i często go stosuję pod każdą postacią. Muszę koniecznie wypróbować podane powyżej potrawy.
    czekam na kolejne pomysłowe dania z selerem w roli głównej.

  7. a ja go lubię i szanuję, więc z pewnością skorzystam z przepisów

  8. ja to wyciągam nawet z sałatki 😀

  9. Ja bardzo lubię seler i bardzo często gości na naszych talerzach.
    Seler po grecku wyszedł przepyszny. Naprawdę warto spróbować takiej postaci selera.
    Czekam na kolejne fajne pomysły z selerem w roli głównej.

  10. Paula, ciesze się że Ci smakował:)

  11. Edyto, chciałam również zrobić pasztet z selera, ale nie mogę jeść migdałów.
    Czy mogę je ominąć?

  12. Paula, a jak z innymi orzechami? Można spróbować z laskowymi lub włoskimi

  13. Zamiast migdałów dodałam słonecznik i pasztet wyszedł przepyszny. Jak ja uwielbiam tego typu przysmaki:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.