zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Boczniakowy konkurs z Eko Miro

| 1 komentarz

Czy wiecie że codziennie na całym świecie dziennie wypija się około 1,6 miliarda filiżanek kawy?  W sumie nic w tym dziwnego, w końcu to jeden z najbardziej ulubionych napojów. Co można zrobić z fusów z kawy? Ja od czasu do czasu używam ich do zrobienia fantastycznego peelingu do ciała. Zazwyczaj jednak lądują w koszu na odpadki organiczne. Tak dzieje się chyba w większości gospodarstw domowych. Cała energia wykorzystywana do palenia, mielenia i parzenia kawy zostaje zmarnowana.

Firma Eko Miro wpadła na świetny pomysł, jak fusy z kawy wykorzystać wtórnie. Otóż, jako pierwsze przedsiębiorstwo w Polsce zaczęła wykorzystywać je do produkcji świeżych grzybów boczniaków.

Tradycyjna uprawa grzybów wymaga energochłonnego procesu sterylizacji podłoża. Wykorzystując do tego celu fusy z kawy możemy wtórnie wykorzystać energię która już została użyta we wcześniejszym procesie parzenia kawy. Jak dla mnie genialne: można zrobić coś dobrego dla środowiska a w nagrodę otrzymać dorodną grzybnię smacznego boczniaka.

boczniakowy-konkurs

Mam dla Was do rozdania 3 takie grzybnie do mini hodowli boczniaka firmy Eko Miro (instrukcję obsługi znajdziecie TUTAJ) . Spośród osób które na adres ekoquchnia@gmail.com prześlą mi swój ulubiony przepis z boczniakiem w roli głównej wybiorę 3 najbardziej interesujące przepisy. Do ich autorów zostaną wysłane grzybnie:)

Na przepisy czekam do niedzieli 19-go stycznia do północy. Wyniki ogłoszę za tydzień czyli we wtorek 21 stycznia!

A ja polecam Wam swoje propozycje na boczniaka:

sałatka na ciepło z kasza gryczaną i granatem

„flaczki” z boczniaków

1 komentarz

  1. Boczniaki są super! wystarczy kupić pakunek, a potem czekać aż urosną i cieszyć się ich aromatem u mnie w rodzinnym domu zawsze tak owe były

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.