slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Wyniki boczniakowego konkursu | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wyniki boczniakowego konkursu

| 6 komentarzy

 

bocz-WY

Oto wyniki boczniakowego konkursu. Dziękuję wszystkich za smakowite propozycje. Najciekawsze moim zdaniem okazały się przepisy na: boczniaki w szwedzkiej zalewie z sosem kawowo-musztardowym, chrupiące boczniaki oraz spaghetti z boczniakami. Autorki przepisów otrzymają od firmy Eko-Miro grzybnię do samodzielnej hodowli w domu.

Gratuluje i zapraszam na przepisy:

1. Ania Walczak

 Boczniaki w szwedzkiej zalewie (jak do śledzi) z sosem kawowo- musztardowym

(na ok 5-10 osób)

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 180g cukru
  • 300g wody
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 nieduża marchew
  • 1 nieduża biała cebula
  • 100g octu spirytusowego 10%

Wykonanie:

Zagotuj razem wodę z cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną w plasterki marchew i cebulę pokrojoną w piórka.  Dodaj warzywa do gorącej zalewy i odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodaj do niej ocet i wymieszaj. Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodaj do niej ocet i wymieszaj.

Boczniaki oczyść i pokrój na spore kawałki. Ugotuj na parze. Dodaj do zalewy i zostaw na noc.

Sos kawowo-musztardowy

  • 90g musztardy
  • 45g cukru demerara
  • 45g miodu gryczanego
  • 25g białego octu winnego 6%
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 10g kawy mielonej
  • 60g oleju słonecznikowego

W naczyniu, w którym będziesz przechowywać boczniaki dokładnie wymieszaj musztardę, cukier, miód i ocet winny, aż cukier się rozpuści. Dodaj sól, kawę i olej i wymieszaj do uzyskania konsystencji emulsji. 

Do tak przygotowanego sosu włóż osączone z zalewy octowej i osuszone boczniaki. Przed podaniem zostaw w sosie kawowym minimum 12 godzin. Podawaj w indywidualnych kokilkach z pieczywem.

2. Joanna Kozłowska

Boczniaki chrupiące:

Składniki:

  • boczniaki
  • bułka tarta
  • mąka kukurydziana
  • sól i pieprz
  • jajko
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Solimy i pieprzymy blaszkowatą stronę kapeluszy i odkładamy grzyby na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy boczniaki w jajku a następie w mące wymieszanej z bułką tartą w stosunku 1:1 (można użyć mąki pszennej). Tak przygotowane grzyby smażymy na mocno rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu aż staną się brązowozłote. Świetnie smakują z lekkim sosem czosnkowym.

czhipsy boczniakowefot. Joanna Kozłowska

3. Lena Katarzyna Wikasa Wójcik

Spaghetti z boczniakiem
Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  •  4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  •  po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  •  400 g makaronu
  •  oliwa z oliwek
  •  sól, pieprz
  •  50 g parmezanu


Wykonanie:
Boczniaki pokrój w grubszą kostkę , czosnek w plasterki (wtedy się nie spali).
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek. Po chwili wrzuć boczniaki, a po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś około 10 minut.
W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem

 

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.