zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wyniki boczniakowego konkursu

| 6 komentarzy

 

bocz-WY

Oto wyniki boczniakowego konkursu. Dziękuję wszystkich za smakowite propozycje. Najciekawsze moim zdaniem okazały się przepisy na: boczniaki w szwedzkiej zalewie z sosem kawowo-musztardowym, chrupiące boczniaki oraz spaghetti z boczniakami. Autorki przepisów otrzymają od firmy Eko-Miro grzybnię do samodzielnej hodowli w domu.

Gratuluje i zapraszam na przepisy:

1. Ania Walczak

 Boczniaki w szwedzkiej zalewie (jak do śledzi) z sosem kawowo- musztardowym

(na ok 5-10 osób)

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 180g cukru
  • 300g wody
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 nieduża marchew
  • 1 nieduża biała cebula
  • 100g octu spirytusowego 10%

Wykonanie:

Zagotuj razem wodę z cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną w plasterki marchew i cebulę pokrojoną w piórka.  Dodaj warzywa do gorącej zalewy i odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodaj do niej ocet i wymieszaj. Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodaj do niej ocet i wymieszaj.

Boczniaki oczyść i pokrój na spore kawałki. Ugotuj na parze. Dodaj do zalewy i zostaw na noc.

Sos kawowo-musztardowy

  • 90g musztardy
  • 45g cukru demerara
  • 45g miodu gryczanego
  • 25g białego octu winnego 6%
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 10g kawy mielonej
  • 60g oleju słonecznikowego

W naczyniu, w którym będziesz przechowywać boczniaki dokładnie wymieszaj musztardę, cukier, miód i ocet winny, aż cukier się rozpuści. Dodaj sól, kawę i olej i wymieszaj do uzyskania konsystencji emulsji. 

Do tak przygotowanego sosu włóż osączone z zalewy octowej i osuszone boczniaki. Przed podaniem zostaw w sosie kawowym minimum 12 godzin. Podawaj w indywidualnych kokilkach z pieczywem.

2. Joanna Kozłowska

Boczniaki chrupiące:

Składniki:

  • boczniaki
  • bułka tarta
  • mąka kukurydziana
  • sól i pieprz
  • jajko
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Solimy i pieprzymy blaszkowatą stronę kapeluszy i odkładamy grzyby na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy boczniaki w jajku a następie w mące wymieszanej z bułką tartą w stosunku 1:1 (można użyć mąki pszennej). Tak przygotowane grzyby smażymy na mocno rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu aż staną się brązowozłote. Świetnie smakują z lekkim sosem czosnkowym.

czhipsy boczniakowefot. Joanna Kozłowska

3. Lena Katarzyna Wikasa Wójcik

Spaghetti z boczniakiem
Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  •  4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  •  po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  •  400 g makaronu
  •  oliwa z oliwek
  •  sól, pieprz
  •  50 g parmezanu


Wykonanie:
Boczniaki pokrój w grubszą kostkę , czosnek w plasterki (wtedy się nie spali).
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek. Po chwili wrzuć boczniaki, a po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś około 10 minut.
W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem

 

6 Komentarze

  1. Dziękuję.Cieszę się ogromnie :)

  2. Ale super! Już się nie mogę doczekać zabawy w hodowlę boczniaka :) Dzięki wielkie !

  3. Bardzo dziękuję i gratuluję pozostałym zwycięzcom!
    Pozdrawiam,
    Ania

  4. nigdy nie próbowałam tych grzybów, ale chyba warto :)

  5. Boczniaki chrupiące do mnie przemawiają 😉

  6. dla mnie ciekawe były flaczki z boczniaków, smak znakomity

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.