zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Warsztaty kulinarne „Zdrowe słodycze” i przepis na najprostszą, zdrową, słodką przekąskę

| 1 komentarz

Dokładnie za tydzień kolejne warsztaty z EkoQuchnią. Znowu  w gościnnej Zmokłej Kurze, tym razem będziemy zdrowo słodzić. Zapewne na liście noworocznych postanowień wielu z Was pojawiło się chociaż jedno z tych poniżej:

– zdrowiej się odżywiać
– zrzucić parę kilogramów
– jeść mniej cukru

Warsztaty te przygotowałam  z myślą o wszystkich tych, którzy nie mogą żyć bez słodkości, jednak w nowym roku postanowili  zrezygnować z niezdrowych, pełnych rafinowanego cukru, tłuszczy trans i całej masy chemicznych dodatków słodyczy na rzecz zdrowych, zrobionych z naturalnych składników przekąsek. Pokażę Wam że ich zrobienie jest banalnie proste, a Wy przekonacie się jak bardzo mogą być pyszne i słodkie mimo że nie zawierają cukru.

slodycze-ost

A na warsztatach zrobimy między innymi:

• Kilka rodzajów zdrowych trufli
• Czekoladę i słodzący mus z daktyli
• Chałwę
• Budynie jaglane
• Domowe „krówki”
• Żelki ze świeżych soków

Nasze słodkości przygotujemy w większości z produktów ekologicznych które dostarczy nam sklep ze zdrową i ekologiczną żywnością Eko Zdrowie:)

EKOZDROWIE1

Więcej szczegółów na temat warsztatów znajdziecie TUTAJ.

A ja już dziś zapraszam Was na przepis na najprostszą, zdrową przekąskę świata: daktyle nadziewane migdałami.

Migdały jak wiadomo są cennym źródłem magnezu oraz wielu innych makro i mikroelementów, są lekkostrawne (szczególnie namoczone i pozbawione skórki) i zasadowe (odkwaszają organizm).

daktyle1

Daktyle to również sama dobroć o czym pisałam już nie raz na blogu. Ku przypomnieniu: zawierają Wit. A, C, B1, B2, PP, żelazo, fosfor, magnez i dużo potasu. Posiadają naturalne salicylany działające jak aspiryna czyli wykazujące działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Są bogatym źródłem błonnika, przez co zapobiegają zaparciom oraz, mimo że są bardzo słodkie, nie powodują szybkiego wzrostu cukru we krwi. Obniżają poziom cholesterolu.

I jedne i drugie zawsze mam pod ręką i kiedy nachodzi mnie ochota na małe co nieco, wkładam migdałka w daktyla i apetyt na słodycz zaspokojony;)

daktyle2

Składniki:

  • ·         Kilka daktyli bez pestek, najlepiej BIO (bo takie są duże i mięsiste oraz nie siarkowane)
  • ·         Kilka migdałów , namoczonych na kilka godzin w ciepłej wodzie*

Wykonanie:

Z namoczonych migdałów, które stały się dzięki temu napęczniałe, zdejmujemy skórkę. Wkładamy je w daktyl (w miejsce gdzie wcześniej miał pestkę.) I zdrowo wcinamy:)

*Jeśli nie chce nam się moczyć migdałów wkładamy ze skórką, chociaż bez są lżej strawne.

 

1 komentarz

  1. Pingback: D jak Daktyl | Wegeencyklopedia.pl

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.