zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Rozgrzewająca zupa z pieczonego kopru włoskiego i zaproszenie na zimowe, weekendowe warsztaty z EkoQuchnią

| 1 komentarz

Po ciepłej „ni to zimie, ni to jesieni” trwającej prawie do połowy stycznia, w końcu przyszła: śnieżna, mroźna, a ostatnio zacinająca lodowatym wiatrem ZIMA. Nie powiem żebym się jakoś szczególnie tym zmartwiła, stęskniłam się nawet za nią gdyż o tej porze roku nie ma chyba nic przyjemniejszego niż skrzypienie śniegu pod butami, biel śniegu rozjaśniająca krótki , szary dzień, no i biegówki po świeżym śniegu w jakimś ładnym terenie.

Zima jednak z wszystkimi  swoimi zaletami ma to do siebie że jest zimna.  Dlatego bardzo ważne jest w tym okresie aby nie doprowadzić do wychłodzenia organizmu. Dogrzewamy się nie tylko ciepłym sweterkiem czy kocykiem, ale przede wszystkim rozgrzewającymi pokarmami.  Dietetyka tradycyjnej medycyny chińskiej kładzie nacisk nie tylko na wartości odżywcze występujące w pożywieniu, ale również na termikę pokarmów. Dzieli ona produkty na zimne, neutralne, ciepłe i gorące.  Najchłodniejsze są surowe, zielone warzywa, wodorosty,  kiełki, owoce cytrusowe… dlatego ograniczamy je w swoim zimowym menu, zastępując pokarmami o termice ciepłej i gorącej. Zimą na wychłodzenie narażeni są głównie wegetarianie i weganie szczególnie gdy ich dieta nie jest racjonalnie ułożona.  Jednym z najbardziej „ciepłych” pokarmów jest niestety mięso, jednak dobierając warzywa i zboża o odpowiedniej termice i łącząc je z odpowiednimi, rozgrzewającymi przyprawami, również roślinożercy mogą bezpiecznie przetrwać zimę bez narażenia na wychłodzenie.

zupa-z-kopru

Dietetyka TMC zaleca jedzenie zimą 3 ciepłych posiłków. U mnie jest to zazwyczaj owsianka na śniadanie a na obiad i kolację  zbożowo – warzywne zupy. Do przygotowywania posiłków wybieram warzywa o termice ciepłej czyli: brukselkę, cebulę, por, dynię, koper włoski (fenkuł),korzeń pietruszki, pasternak, słodkie ziemniaki.

Wskazane są również warzywa neutralne: ziemniaki, buraki, marchewka.

Zupy i gulasze sowicie przyprawiam „ciepłymi” przyprawami:

Kuminem, kminkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, cząbrem, liściem laurowym, tymiankiem, oraz przyprawami o termice gorącej: zielem angielskim, pieprzem, pieprzem Cayenne,  imbirem suszonym.

Warto jeszcze wspomnieć że obróbką termiczną która sprawia że potrawa jest jeszcze bardziej rozgrzewająca i bogata w „czi” jest pieczenie. Dlatego idealne wprost na zimową porę są zupy z pieczonych warzyw.

Właśnie przepisem na jedną z nich chciałabym się z Wami podzielić. To zupa z pieczonego kopru włoskiego, jabłek i dyni z dodatkiem cebuli, ziemniaków. Dodatkowo jest „ocieplona” przyprawami: goździkami, cynamonem, kolendrą i gałka muszkatołową

Zanim jednak przejdę do przepisu  chciałabym Was serdecznie zaprosić na zimowe, weekendowe warsztaty kulinarne w „Ptasim Radiu” które odbędą się już za niecałe 2 tygodnie, 15 i 16 lutego.

zimowe warsztaty2

Będziemy się przede wszystkim rozgrzewać ale nie zabraknie też innych atrakcji. Ugotujemy aromatyczne zupy, buliony i gulasze wg pięciu przemian. Wieczorem siedząc przy kominku porozmawiamy sobie o rozgrzewających ziołowych herbatkach i nalewkach.

 Drugiego dnia dowiecie się jak przygotować rozgrzewające, dodające energii na cały dzień śniadanie.

Wszystkie przygotowane przez nas posiłki będą  oczywiście wegetariańskie!

A co poza tym? Kulig, ognisko, spacer po pięknych okolicznych lasach, a dla chętnych relaksacyjny masaż wykonany przez wykwalifikowanego masażystę.

Zapraszamy  więc do spędzenia miłego weekendu w ciepłym, przytulnym wnętrzu kuchni gospodarstwa agroturystycznego „Ptasie Radio” oraz pięknych okolicznościach przyrody Puszczy Knyszyńskiej!

Zapisy: ekoquchnia@gmail.com

Więcej informacji: TUTAJ

Zupa z pieczonego kopru włoskiego, dyni i jabłek z ziemniakami i cebulą

Składniki:

  • 1 średnia bulwa kopru włoskiego
  • 2 małe marchewki
  • Ok. 300g kawałek dyni (u mnie była makaronowa, ale może być każda inna)
  • 1 jabłko pokrojone w ósemki i pozbawione pestek
  • 1 cebula
  • 4 małe ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • 3 listki laurowe
  • Kilka goździków( ok. ½ łyżeczki)
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Olej
  • Pieprz, sól

Wykonanie:

Marchew, koper włoski i dynię kroimy w mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia razem z pokrojonym w ósemki jabłkiem. Skrapiamy wszystko oliwą, solimy, posypujemy odrobiną cynamonu, zmielona kolendrą i kuminem Pieczemy ok. 30-40 min do miękkości. W garnku o grubym dnie lub na głębszej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez chwile na średnim ogniu aż się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty czosnek, oraz pozostałe przyprawy. Po ok. 10 min wlewamy bulion. Kiedy się zagotuje dodajemy upieczony koper, marchewkę, dynię oraz jabłka. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 30 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Gotowa zupę można zmiksować w blenderze po uprzednim wyłowieniu goździków, listków laurowych, laski cynamonu i ziarenek ziela angielskiego. Smacznego!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.