Przez ostatnich kilka dni układałam w głowie post o Walentynkach. Miało być o braku sensu ich obchodzenia, no bo jest przereklamowane, skomercjalizowane, a przecież święto miłości powinno trwać codziennie itp., itd. Zmieniłam jednak zdanie. Żadnych wywodów nie będzie. Pomyślałam że dobrym powodem obchodzenia dnia zakochanych może być zrobienie jakiegoś łakocia( z miłością oczywiście), gdyż w przeciwieństwie do mówienia ukochanej osobie kocham, jedzenia łakoci nie powinno się nadużywać:). Czemu więc nie zrobić ich w ten szczególny dla niektórych dzień!
Oto przepis na marcepanowe babeczki z samodzielnie zrobioną na bazie oleju kokosowego czekoladą. A więc nie dość że pyszne to na dodatek jedzone w umiarze bardzo zdrowe. Marcepan nie jest tu co prawda w 100% marcepanowy, gdyż brakuje w nich olejku migdałowego, jednak jeśli chcecie możecie go oczywiście dodać. Zapraszam zatem na przepis!
Składniki:
- ¾ szklanki migdałów zmielonych na mąkę (wcześniej podprażonych na suchej patelni)
- ¼ szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę( można pominąć i dodać 1 szklankę zmielonych migdałów)
- 2 łyżki masła migdałowego lub z orzechów ziemnych*
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli do smaku
Na polewę czekoladową
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżki kakao(najlepiej surowego)
- Szczypta soli morskiej do smaku
Wykonanie:
- Migdały podprażamy na suchej patelni następnie następnie mielimy na mąkę podobnie jak płatki owsiane. Wsypujemy wszystko do większej miski.
- Dodajemy masło z migdałów lub orzechów ziemnych, olej kokosowy, syrop klonowy lub z agawy, ekstrakt z wanilii, cynamon i sól. Dokładnie wszystko mieszamy najlepiej ręką. Ciasto powinno być dość lepkie
- Ciasto umieszczamy w silikonowych foremkach na muffinki i dobrze uciskamy.
- Przygotowujemy polewę czekoladową: mieszamy olej kokosowy, syrop, kakao i sól na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki. Do każdej foremki z masą migdałową wylewamy na wierzch 1 łyżkę polewy.
- Foremki umieszczamy w zamrażarce na ok. 15 min. Wyjmujemy babeczki z foremek, na wierzchu możemy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi
*migdały zmielić w robocie kuchennym z dodatkiem rozpuszczonego oleju kokosowego