zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Marcepanowe babeczki z czekoladą na Walentynki:)

| 0 komentarzy

marcepan

Przez ostatnich kilka dni układałam w głowie post o Walentynkach. Miało być o braku sensu ich obchodzenia, no bo jest przereklamowane, skomercjalizowane, a przecież święto miłości powinno trwać codziennie itp., itd. Zmieniłam jednak zdanie. Żadnych wywodów nie będzie. Pomyślałam że dobrym powodem obchodzenia dnia zakochanych może być zrobienie jakiegoś łakocia( z miłością oczywiście), gdyż w  przeciwieństwie do mówienia ukochanej osobie kocham, jedzenia łakoci nie powinno się nadużywać:). Czemu więc nie zrobić ich w ten szczególny dla niektórych dzień!

Oto przepis na marcepanowe babeczki z samodzielnie zrobioną na bazie oleju kokosowego czekoladą. A więc nie dość że pyszne to na dodatek jedzone w umiarze bardzo zdrowe. Marcepan nie jest tu co prawda w 100% marcepanowy, gdyż brakuje w nich olejku migdałowego, jednak jeśli chcecie możecie go oczywiście dodać. Zapraszam zatem na przepis!

Składniki:

  • ¾ szklanki migdałów zmielonych na mąkę (wcześniej podprażonych na suchej patelni)
  • ¼ szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę( można pominąć i dodać 1 szklankę zmielonych migdałów)
  • 2 łyżki masła migdałowego lub z orzechów ziemnych*
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli do smaku

Na polewę czekoladową

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżki kakao(najlepiej surowego)
  • Szczypta soli morskiej do smaku

Wykonanie:

  1. Migdały podprażamy na suchej patelni następnie następnie mielimy na mąkę podobnie jak   płatki owsiane.  Wsypujemy wszystko do większej miski.
  2. Dodajemy masło z migdałów lub orzechów ziemnych, olej kokosowy, syrop klonowy lub z agawy, ekstrakt z wanilii, cynamon i sól. Dokładnie wszystko mieszamy najlepiej ręką. Ciasto powinno być dość lepkie
  3. Ciasto umieszczamy w silikonowych foremkach na muffinki i dobrze uciskamy.
  4. Przygotowujemy polewę czekoladową: mieszamy olej kokosowy, syrop, kakao i sól na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki. Do każdej foremki z masą migdałową wylewamy na wierzch 1 łyżkę polewy.
  5. Foremki umieszczamy w zamrażarce na ok. 15 min. Wyjmujemy babeczki z foremek, na wierzchu możemy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi

*migdały zmielić w robocie kuchennym z dodatkiem rozpuszczonego oleju kokosowego

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.