zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zimowe chilli Scotta Jurka

| 2 komentarzy

Znacie Scotta Jurka? Jeśli biegacie i interesujecie się maratonami i ultra maratonami to na pewno. Tym którym nazwisko to nic nie mówi wspomnę, że to wielokrotny mistrz największych ultra maratonów, czyli biegów na ponad 100 km, który jest weganinem. Jakiś czas temu zakupiłam książkę jego autorstwa „Jedz i biegaj”. Po książce spodziewałam się  dużo teorii dotyczącej wpływu diety wegańskiej na wytrzymałość, siłę i zdolności regeneracyjne biegaczy, tymczasem „Jedz i biegaj” to świetnie napisana biografia fascynującego człowieka, dla którego bieganie stało się czymś więcej niż formą rekreacji. Sportowca, którego osoba pokazuje, że w życiu nie ma rzeczy  niemożliwych, który może być inspiracją nie tylko dla innych biegaczy ale dla wszystkich. Nie przepadam za książkami biograficznymi jednak tę pochłonęłam w dwa dni, a opisy morderczych wyścigów w temperaturze powyżej 40 st C czytałam z wypiekami na twarzy. Oprócz historii z życia Scott dzieli się kilkoma wspaniałymi przepisami i opowiada jak to się stało że został weganinem. Bo co najważniejsze jest on żywym przykładem, iż nie trzeba jeść mięsa aby osiągać spektakularne sukcesy sportowe.

Scott

Przetestowałam większość zawartych w książce przepisów a do niektórych wracam bardzo często, m.in. do tego chilli.  To naprawdę bardzo smaczna i pożywna potrawa doskonała na zimowe dni. A oto co napisał o tym daniu sam Scott Jurek:

[…]Tamtego dnia, kiedy po raz pierwszy spróbowałem tego chilli, postanowiłem zostać szczęśliwym sportowcem – wegetarianinem. Wystarczył kęs, bym zdał sobie sprawę, że dania wegetariańskie mogą smakować tak dobrze jak mięsne i wyglądać równie apetycznie. Bulgur jest źródłem złożonych węglowodanów a w połączeniu z innymi składnikami dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka. Chilli jest doskonałe jako posiłek po treningu, zwłaszcza w mroźny, zimowy wieczór […]

Myślę że to doskonała rekomendacja. Ja również gorąco zachęcam do spróbowania! A oto przepis.

Chilli

Zimowe chilli z Minnesoty *

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka jalapeno lub inna ostra (opcjonalnie)
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki (dobrej jakości najlepiej BIO)
  • 2 szklanki ugotowanej wcześniej czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej wcześniej fasoli czarnej
  • 1,5 szklanki pomidorów z puszki
  • ¼ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ mielonej kolendry
  • ½ świeżo mielonego pieprz
  • ½ bulguru (lub innej kaszy)
  • ½ litra wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Odrobina cukru do smaku
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem lub na głębokiej  patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule, pokrojony w plasterki seler, wyciśnięty czosnek i przyprawy oprócz soli, octu i cukru. Po kilku minutach wrzucamy pozostałe  pokrojone warzywa, wlewamy trochę wody jeśli warzywa przywierają do garnka, po 10-15 min dodajemy fasolę, bulgur i gotujemy aż warzywa będą miękkie.  Dodajemy kukurydzę, pomidory i przecier, dusimy kolejne 15 min. Na koniec doprawiamy, wlewamy ocet, wsypujemy cukier, w razie potrzeby dosalamy, dodajemy pieprzu, pieprzu kajeńskiego i sproszkowanego czosnku. Podajemy posypane kolendrą.

*przepis ( z moimi modyfikacjami) pochodzi z książki „Jedz i biegaj. Niezwykła podróż do świata ultra maratonów  i zdrowego odżywiania. Scott Jurek Steve Friedman.

2 Komentarze

  1. wygląda obłędnie. Muszę sprawdzić to cudo:)

  2. Zrobione, trochę zmodyfikowane, całkowicie wege i wyszło super.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.