Wielokrotnie zachęcałam Was już na tym blogu do jedzenia zup, ale zrobię to dziś ponownie. Prezentuję listę 10 powodów dla których warto jeść zupy (nie tylko zimą ale przez cały rok) oraz moją prywatną listę ulubionych, sprawdzonych przepisów na zupy idealnych na zimową porę (pochodzących z EkoQuchni oraz innych blogów kulinarnych).
Dlaczego warto jeść zupy:
- Zupy są bardzo proste w przygotowaniu (wystarczy ugotować i zmiksować ulubione warzywa, dodać kaszę, przyprawy i gotowe)
- Można je jadać nie tylko na obiad. Zupa może być znakomitym początkiem dnia, świetnie się nadaje na śniadanie, ale stanowić może również lekkostrawną kolację.
- Przygotowaną dzień wcześniej zupę można w termosie zabrać do pracy – to prosty i zdrowy sposób na lunch
- Jedzenie zup jest pierwszym krokiem do zdrowych nawyków żywieniowych. Odpowiednio przygotowane zupy zbożowo- warzywne dostarczają nam wszystkiego co trzeba, są bogate w błonnik, związki mineralne, np. duże ilości potasu, beta karoten. Podstawowe składniki odżywcze (białka, tłuszcze i węglowodany) występują w nich odpowiednich proporcjach
- Zupy są niskokaloryczne, lekkostrawne lecz sycące. Ich jedzenie zaleca się dla osób chcących zrzucić parę zbędnych kilogramów.
- Długo gotowane zupy doskonale rozgrzewają zapobiegając infekcjom z wyziębienia szczególnie zimową porą, polecane są dla osób z niedoborem czi i Jang
- Wzmacniające zupy gotowane z dodatkiem ziół leczniczych mogą mieć działanie terapeutyczne.
- Dostarczają organizmowi płynów. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne, o czym często zapominamy
- Zupy to doskonały sposób na przemycenie do diety większej ilości warzyw (szczególnie ważna dla warzywnych niejadków)
- Gotowanie zup rozwija kulinarna fantazję. Polecam eksperymentowanie ze składnikami i ugotowanie coś innego niż tradycyjna pomidorowa, ogórkowa czy grochowa.
A oto 10 przepisów na pyszne, sprawdzone zupy rozgrzewające z EkoQuchni i innych blogów kulinarnych
- Zupa ziemniaczana z jarużem (EkoQuchnia)
- Zupa z pieczonego kopru włoskiego (EkoQuchnia)
- Zupa z dyni z mlekiem kokosowym (Ekoquchnia)
- Zupa Pho (Jadłonomia)
- Zupa z czerwonej cebuli (Jadłonomia)
- Zupa z pęczakiem i suszonymi grzybami (Sojaturobie)
- Zimowa minestrone (Sojaturobię)
- Zupa z batatów i pasternaków (Bea w kuchni)
- Fasolowo-grochowa zupa z kaszą (Smakoterapia)
- Rozgrzewająca zupa pomidorowa (Wegannerd)
1 komentarz
Skomentuj