zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Mus rabarbarowo – jabłkowy z jagodami goji

| 2 komentarzy

mus11

Wracając z pracy kupuję duży pęk rabarbaru. Po przyjściu do domu chwytam za nóż i pierwszych kilka łodyg kroję na kompot. Część zostawiam na pyszne rabarbarowe crumble, a co zrobię z resztą? Wymarzył mi się ostatnio delikatny mus, słodki ale również kwaskowaty, z dodatkiem czegoś zdrowego aby można było jeść go bezkarnie. Rabarbar i słodkie jabłko świetnie się do tego nadają, a garstka namoczonych jagód Goji sprawia że mus będzie nie tylko smaczny ale również bogaty w różne zdrowe składniki. Mus świetnie smakuje jako dodatek do jaglanki albo smarowidło do placuszków lub naleśników, a ostatnio świetnie się zestawił z domowymi lodami bananowymi. A wiec do dzieła!
Składniki:
2 grube łodygi rabarbaru
• 1 słodkie jabłko
• 2 łyżki jagód Goji namoczonych w ciepłej wodzie
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub 4 łyżki syropu z agawy

mus3

Wykonanie:
1. Z rabarbaru zdejmujemy skórkę i kroimy w 0,5 cm plasterki, jabłko obieramy i kroimy w kostkę
2. Na patelni topimy olej kokosowy, wrzucamy rabarbar i jabłko, wsypujemy cukier lub syrop i dusimy aż owoce będą miękkie
3. Przekładamy z patelni do miseczki, wrzucamy namoczone jagody i miksujemy wszystko na gładki mus.
4. Przekładamy do słoiczka.

Smacznego!

 

 

2 Komentarze

  1. megaśne :)

  2. Robię podobny mus ale bez jagód, które zresztą bardzo lubię. Wykorzystam teraz Twój zmodyfikowany przepis. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.