zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną i kardamonem. Pyszna!

| 2 komentarzy

zupa-owocowa

Zupa owocowa z truskawek to jeden z kulinarnych koszmarków mojego dzieciństwa. Wyglądem przypominająca kompot zabielony śmietaną, mimo iż smak miała nie najgorszy, każda łyżkę zjadałam z zamkniętymi oczami ( gotowane truskawki nie należą do najpiękniejszych widoków).
Dlatego do dnia wczorajszego na samą myśl o zupie owocowej dostawałam gęsiej skórki.
W taki deszczowy i chłodny dzień jaki był wczoraj miałam jednak ochotę odstąpić od chłodnych koktajlów na śniadanie i zjeść coś ciepłego. A ponieważ owsianka jest u mnie zarezerwowana na okres zimowo- jesienny postanowiłam upichcić coś bardziej lekkiego i owocowego. Ciepłego ale obowiązkowo z truskawkami na które sezon w pełni.
Tę zupę polecam wszystkim osobom które nawet latem marzną i nie tolerują surowych warzyw i owoców, czyli osobom z niedoborem Jang. Chłodne truskawki są tu zrównoważone kardamonem i cynamonem oraz podprażaną przed gotowaniem kaszą jaglaną. Dzięki dodatkowi tych przypraw, które świetnie komponują się z truskawkami, zupa jest naprawdę pyszna i na pewno przypadnie do gustu nie jednemu niejadkowi. A więc zapraszam na przepis:

Składniki:
1,5 szklanki pokrojonych na pół truskawek + kilka do dekoracji
• 1 szklanka mleka ryżowego
• 2 łyżki (lub więcej jeśli chcemy gęściejszą zupę) ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
• 1 łyżeczka soku z cytryny 9opcjonalnie)
• 1 spora szczypta cynamonu
• 1 spora szczypta kardamonu

Wykonanie:
1. Na patelni ogrzewamy olej kokosowy po czym wrzucamy pokrojone truskawki.
2. Dodajemy syrop i smażymy dosłownie kilka minut, aż truskawki puszcza sok i pojawia się bąbelki (nie należy doprowadzić do rozgotowania truskawek), w miedzy czasie dodajemy cynamon i mielony kardamon, odrobinę soku z cytryny
3. Zawartość patelni przekładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem ryżowym, zagotowujemy.
4. Dodajemy 2 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej i miksujemy na gładki krem.
5. Wlewamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi, świeżymi truskawkami.
Smacznego!

2 Komentarze

  1. Nie jestem miłośniczką zup owocowych (delikatnie mówiąc 😉 ), ale Twoja zupa truskawkowa „brzmi” pysznie. Póki jeszcze są truskawki muszę koniecznie sprawdzić, czy zupa owocowa, nie będąca kisielem będzie mi smakować (a dzięki jaglanej powinna :) )

  2. Spróbuj koniecznie!:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.