Uwielbiam wegańskie serniki z nerkowców. Niestety mają jedną zasadniczą wadę: są dosyć kosztowne w przygotowaniu, dlatego nie robię ich zbyt często. Postanowiłam jednak nieco pokombinować i poszukać czegoś, co chociaż po części godnie zastąpi orzechy nerkowca i zmniejszy użycie oleju kokosowego który do tanich również nie należy. Pierwsze co mi przyszło do głowy to kasza jaglana – w końcu można z niej zrobić praktycznie wszystko :). Mój wybór okazał się być strzałem w dziesiątkę. Tak więc połowę nerkowców zastąpiłam genialną i zdrową kaszą jaglaną. Generalnie można użyć 100 % kaszy a nerkowce pominąć zupełnie, nadzienie wówczas nie będzie jednak tak kremowe. Aby zmniejszyć zużycie oleju kokosowego dodałam do masy agar który spowodował że masa ładnie stężała. Do spodu użyłam orzechów laskowych, ale jeśli chcecie aby było jeszcze taniej możecie użyć np. podprażanych pestek słonecznika. A zatem przejdźmy do konkretów. Zapraszam na przepis.
Składniki (na foremkę o średnicy 18 cm)
Nadzienie:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki zmiksowanych nerkowców (wcześniej namoczonych na noc w wodzie)
- 2 szklanki jagód
- 6 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli się okaże że masa nie jest wystarczająco słodka)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ szklanki wody (lub mleka roślinnego)
- 2 łyżeczki agaru
- 1 łyżka soku z cytryny
Spód:
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 2/3 szklanki daktyli
- 2 czubate łyżki kakao
Wykonanie:
1. Namoczone wcześniej w ciepłej wozie daktyle miksujemy i mieszamy razem z zmielonymi orzechami, kakao i szczyptą soli.
2. Powstałą masą wyklejamy foremkę (u mnie okrągła silikonowa), zostawiamy dosyć wysoki rant. Jeśli jest to zwykła tortownica wyściełamy ją folią spożywczą. Wstawiamy na ½ godziny do zamrażarki.
3. Do miski wrzucamy kaszę, zmiksowane orzechy nerkowca,1 szklankę jagód, syrop z agawy, olej kokosowy i sok z cytryny. Miksujemy aż powstanie gładka i aksamitna masa.
4. Drugą szklankę jagód miksujemy z ½ szklanki wody lub mleka roślinnego, dodajemy 2 łyżeczki agaru, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
5. Jagodową masę z agarem po zagotowaniu wlewamy szybko do zmiksowanej kaszy z nerkowcami i jagodami, dokładnie mieszamy.
6. Wyjmujemy z zamrażarki spód i wlewamy jagodowa masę. Wszystko wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej ½ godz. , potem przekładamy na parę godzin do lodówki.
7. Dekorujemy na wierzchu jagodami.
9 Komentarze
Skomentuj