zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

„Pora na pomidora” czyli Ekoquchnia na pikniku „Poznaj dobrą żywność”

| 0 komentarzy

Statystyki są niepokojące. 2/3 diety przeciętnego Polaka stanowią produkty odzwierzęce. Wśród pozostałej części zarezerwowanej na produkty roślinne nie brakuje tych niezdrowych opcji: produktów z białej mąki pszennej, frytek czy chipsów. Świeże warzywa pojawiają się w naszym menu głównie pod postacią listka sałaty w kanapce lub kebabie lub niewielkiej ilości surówki w towarzystwie kotleta i ziemniaków. Nieco lepiej ma się sprawa z owocami, jednak zamiast sięgać po nasze lokalne, krajowe, dojrzewające w naszym klimacie jabłka, gruszki czy czereśnie, sięgamy po tropikalne banany lub pomarańcze.
Każda kampania społeczna promująca częstsze sięganie po lokalne warzywa i owoce budzi mój entuzjazm, dlatego bez wahania zgodziłam się wsiąść udział w akcji „Pora na pomidora”. Wraz z inną blogerką kulinarną Pauliną (Zielony Papiszon) prowadziłyśmy pokazy kulinarne na Pikniku ”Poznaj dobrą żywność” który odbył się 2 tygodnie temu w ogrodach SGGW w Warszawie. Przygotowywałyśmy 3 różne sałatki i koktajle, oczywiście wszystko z warzyw i owoców krajowych. Była to pierwsza w tym roku tego typu impreza z całego cyklu które odbywać się będą w różnych miastach Polski przez całe wakacje. Już 12 lipca widzimy się w Białce Tatrzańskiej!
Ale wracając do Pikniku, mimo ze nasz pokaz skierowany był głównie do najmłodszych (niestety u dzieciaków świeże warzywa i owoce najczęściej przegrywają z wysoko przetworzonymi słodyczami) nasze stoisko przyciągało osoby w różnym wieku (a może nawet najbardziej seniorów;)). Dzieciakom do gustu najbardziej przypadły koktajle. Nic dziwnego, w końcu to najfajniejsza moim zdaniem forma przemycenia bogactwa witamin, minerałów i antyoksydantów zawartych w warzywach i owocach. A serwowaliśmy koktajl truskawkowo-morelowy z sokiem z jabłek, selerowy z selera naciowego i jabłka oraz szpinakowy z dodatkiem gruszki i jabłka. Starszym uczestnikom do gustu przypadły nasze sałatki, szczególnie z kaszą gryczaną i botwinką. Sądząc po szybkości znikania porcji stwierdzić można że lubimy świeże warzywa i owoce, jesteśmy świadomi jak wielka role pełnią w zdrowej diecie, nie mamy zaś często pomysłu co smacznego można z niech przygotować.

A oto krótka fotorelacja z imprezy:

pom2

pom3

pom1

pom4

pom5

pom6

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.