zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Koktajl lniany z morelami, pietruszką i jagodami goji

| 3 komentarzy

koktajl lniany1
Koktajle lniane to świetny sposób aby cieszyć się sezonowymi owocami nawet wtedy, kiedy jesteśmy wychłodzeni lub mamy problemy ze śluzówką przewodu pokarmowego. To właściwie rodzaj naturalnego kisielu. Można je podawać na zimno lub na ciepło, a zamiast wody dodać napary ziołowe. Owoce przed dodaniem do koktajlu można lekko zgrillować lub poddusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego, jak np. w tej zupie owocowej.

Pomysł na lniane koktajle pochodzi z bloga Gotuj zdrowo. Jego autor Marek Zaręba, który jest mistrzem w przemycaniu do menu swoich dzieci wartościowych składników, wymyślił sposób na przemycenie zdrowego ale nie przez wszystkich lubianego siemia lnianego. Polecam gorąco jego koktajl lniany z persymoną i owocem granatu oraz koktajl lniany z truskawkami, ananasem i bazylią.
Siemię lniane to istna skarbnica związków odżywczych. Zaopatruje nas nie tylko w bezcenne kwasy omega-3, ale również w lignany które poprawiają perystaltykę jelit dzięki czemu lecza i zapobiegają zaparciom. Hamują ponad to rozwój hormonozależnych nowotworów (np. raka piersi). Śluzy wydzielane przez ziarenka siemia oczyszczają i wzmacniają układ trawienny dlatego polecane jest ono w szczególności osobom cierpiącymi na stany zapalne żołądka, np. wrzody, refluks.
Ja zakochałam się w lnianych koktajlach, i mimo że siemię lniane w żadnej postaci mi nie straszne, przygotowuję je niemal codziennie.
W moim koktajlu morele można oczywiście zastąpić innymi owocami a pietruszkę można pominąć jeśli ktoś nie lubi zieleniny (chociaż jest mega zdrowa!). Zapraszam na przepis:
Składniki (na 3 szklanki)
4 dojrzałe morele (lub 2 brzoskwinie)
• 6 łyżek stołowych siemia lnianego
• 2 szklanki wody
• 2 łyżki owoców goi
• 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
• ½ szklanki natki pietruszki
Wykonanie:
1. Wodę zagotowujemy, dodajemy nasiona lnu i gotujemy ok. 5 min. do osiągnięcia konsystencji kisielu.
2. Kisiel odsączamy od ziarenek siemia
3. Brzoskwinie pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i miksujemy razem z kisielem z siemia*, natką pietruszki i namoczonymi wcześniej jagodami goji.

*kisiel studzimy wcześniej lub miksujemy od razu po zdjęciu z ognia.

3 Komentarze

  1. Brzmi pysznie! czekam w takim razie aż mi zakupione dziś morele zmiękną i robię! a czy można coś innego zamiast jagód goji? jakoś sceptycznie jestem do nich nastawiona…

  2. Jagody goji są generalnie tylko opcją i można je pominąć :)

  3. FAJNY PRZEPIS,PODOBNY KIEDYS TEZ ROBILAM.mAM JEDNO PYTANIE CZYTALAM ROZ EINFORMACJE NA TEMAT TEMP ZALEWANIA SIEMIA I PODOBNO ZEBY ONO DZIALALO TRZEBA ZALAC SIEMIE SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ WODY I ODSTAWIC NA 40 MIN A POTEM WYPIC,PODOBNO TYLKO WTEDY DZIALA

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.