zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

10 produktow które należy jeść podczas upałów. Dhal ze świeżych ogórków i fasolki mung

| 0 komentarzy

dahl

Co jeść i pić w upały? Wiem co odpowiecie: duuużo lodów i zimnej wody prosto z lodówki (nie wspominając o coca coli innych słodzonych napojach).
Otóż niekoniecznie moi drodzy. Może i przyniesie to i chwilową, przyjemną ochłodę, ale w dłuższej perspektywie czasu może być zgubne w skutkach. W tradycyjnej medycynie chińskiej istnieje zasada 90 dni. W dużym uproszczeniu polega ona na tym, że skutki działania jakiegoś czynnika na nasz organizm ujawniają się często z dużym opóźnieniem (ok. 90 dni). Czyli spożywając duże ilości bardzo zimnych pokarmów podczas upałów, za ok. 3 miesiące , czyli w okresie jesienno- zimowym spodziewać się możemy większej podatności na przeziębienia i grypę.
Spożywanie zbyt zimnych pokarmów (np. prosto z lodówki) jest ponadto bardzo niekorzystne dla naszego układu trawiennego. Powoduje jego skurcz i utrudnienie trawienia. Podobnie działa zimny prysznic podczas upalnych dni. Pory skóry ulegają obkurczaniu, a gorąco zostaje zatrzymane wewnątrz ciała. Paradoksalnie więc większą ulgę przyniesie polanie ciała ciepłą wodą (otwarcie porów i uwolnienie ciepła).
Ale wróćmy do jedzenia. Po jakie produkty należy sięgać podczas upalnego lata aby ulżyć rozgrzanemu przez wysoką temperaturę organizmowi a jednocześnie sobie nie zaszkodzić? Poniżej przygotowałam spis najbardziej ochładzających pokarmów które w niektórych przypadkach nawet przygotowane na ciepło skutecznie ochłodzą organizm. Wymienione produkty są zarazem niewskazane w porze zimowej.
Lista produktów szczególnie polecanych podczas dużych upałów:
1. Arbuzy – jedne z najbardziej ochładzających owoców, przede wszystkim z uwagi na dużą zawartość wody. Doskonale gaszą pragnienie, działają moczopędnie, nawilżają jelita. Bardzo zdrowa jest skórka arbuzów (jedzona tylko po dokładnym wyszorowaniu). Zawiera dużo chlorofilu i krzemionkę.
2. Owoce cytrusowe – cytryny, limonki, grapefruity… owoce o kwaśnym smaku. Wg dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej, smak kwaśny bardzo wskazany jest podczas upałów gdyż zatrzymuje płyny wewnątrz ciała i uniemożliwia ich wyparowanie (kieruje energię do środka). U nas paradoksalnie sezon na cytrusy rozpoczyna się zimą, kiedy to owoce te nie są wskazane. Ale ponieważ staramy się trzymać zasady jedzenia tylko plonów które dojrzały w naszym klimacie, zamiast cytrusów możemy sięgać po nasze krajowe kwaśne owoce, takie jak np….
3. Jabłka, szczególnie kwaśne odmiany. Nie tylko ochładzają ale dostarczają szeregu witamin oraz doskonale oczyszczających nasze jelita pektyn, poprawiają apetyt a dzięki zawartości kwasów jabłkowego i winowego które powstrzymują rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym są doskonałym lekarstwem na niestrawność. Zimą poleca się jedzenie jabłek pieczonych aby zniwelować ich ochładzająca naturę.
4. Ogórki – podobnie jak arbuzy, dzięki sporej zawartości wody działają moczopędnie, gaszą pragnienie, nawilżają, a do tego neutralizują toksyny i oczyszczają krew. Sok z ogórka wspomaga leczenie chorób nerek a także łagodzi oparzenia skóry. Zawiera enzymy działające zabójczo na robaki. Właściwości ochładzające ogórka zachowane są nawet po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie).
5. Pomidory – moje ulubione letnie warzywa które najlepsze są oczywiście z własnej działki, prosto z krzaczka. Mają bardzo ochładzającą naturę termiczną i kwaśny smak. Łagodzą objawy wysokiego ciśnienia i bólów głowy.
6. Sałaty – oprócz tego że ochładzają i działają moczopędnie, mają właściwości uspakajające. Zawierają też najwięcej krzemu spośród wszystkich warzyw oraz mnóstwo chlorofilu. Można je łączyć z owocami.
7. Fasolka mung – posiada najbardziej ochładzającą naturę termiczną spośród wszystkich strączków. Ma właściwości oczyszczające i odtruwające, działa moczopędnie. Można ją spożywać w postaci kiełków.
8. Wodorosty (kombu, kelp, dulse) zwane morskimi warzywami – są przebogate w związki mineralne (dużo jodu), ochładzają, odtruwają organizm, alkalizują krew, działają dobrze na tarczycę, są źródłem wartościowego białka. Można dodawać je do zup, lub ( po wcześniejszym namoczeniu) dodawać do sałatek.
9. Zielona herbata. Ostudzona najlepiej na świecie gasi pragnienie.
10. Mięta i rumianek – ziółka doskonale ochładzają w upały ale również są pomocne przy zbijaniu gorączki.

Aby tradycji stało się zadość przejdźmy do przepisu. Dhal to tradycyjna indyjska potrawa, przygotowana najczęściej z soczewicy i podawana z ryżem lub chlebkami naan. Z przyrządzona z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami najczęściej gości u mnie na stole zimowa porą. Ten dhal zawiera w składzie ochładzającą fasolkę mung oraz świeże ogórki które w połączeniu z ciepłymi przyprawami współtworzą zrównoważoną potrawę.
Dhal ze świeżych ogórków i fasolki mung
Składniki:

  • 1 szklanka zielonej fasolki mung
  • 4 niewielkie ogórki lub 2 duże (gruntowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • koperek
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • Płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1 łyżeczka czarnuszki do posypania
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka wody lub warzywnego bulionu
  • Sok z cytryny, sól do smaku

 

dahl1

Wykonanie:
1. Namoczoną wcześniej na noc fasolkę mung gotować razem z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym imbirem i szczypta soli (dodać kiedy woda z fasolką się zagotuje), gotować aż fasolka będzie miękka.
2. Ogórki pokroić w niedużą kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucać po kolei przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę, garam masalę, czosnek) i mieszając energicznie smażyć 2-3 min.
4. Do przypraw dodać ogórki. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut ogórki aż będą lekko szkliste (można dolać trochę wody)
5. Dodać do ogórków ugotowaną wcześniej fasolkę, wymieszać i wlać 1 szklankę bulionu. Dusić jeszcze kilka minut, w miarę potrzeby dolać więcej wody lub bulionu i doprawić sola, pieprzem sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek.
6. Podawać z ryżem, posypać czarnuszką.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.